OLJE OG GASS

Nye felt sikrer full drift på Åsgard

FULL: Flere nye småfelt fyller prosessanlegget på Åsgard B.  I bakgrunnen skimtes Åsgard C.
FULL: Flere nye småfelt fyller prosessanlegget på Åsgard B. I bakgrunnen skimtes Åsgard C. Bilde: Statoil/Øyvind Hagen
Anders J. Steensen
9. feb. 2012 - 07:52
Vis mer

STJØRDAL: I dag starter produksjon fra feltet Smørbukk Nordøst, et typisk satellittfelt koblet opp til Åsgard B.

Flere fat

Med en brønn som kobles tilbake til Åsgard B, kan Statoil øke produksjonen med 20 000 fat oljeekvivalenter om dagen.

Totalt har Statoil estimert at det finnes rundt 15 millioner fat oljeekvivalenter i utvinnbare reserver, tilsvarende verdier for ni milliarder kroner med dagens energipriser.

Utbyggingskostnad er ca. en milliard. Prosjektet er gjennomført på 15 måneder fra det ble vedtatt utbygd.

– Vi mener at denne typen utbygginger viser at Statoil er like gode som mindre selskaper til å drive felt i haleproduksjon. På denne måten viser vi at vi prioriterer utbygginger av små felt høyt, sier produksjonsleder på Åsgard B, Runar Nyberg.



Rask utbygging

Smørbukk Nordøst ble funnet i 2009. Åsgard-lisensen hadde en brønnramme stående i reserve, og dermed var det klart at det var en mulighet for å realisere funnet med en enkel og rask utbygging.

– Vi vurderte flere løsninger, blant annet med en produksjonsbrønn og en for gassinjeksjon, men fant raskt ut at en enkelt produksjonsbrønn ville gi en bedre nåverdi enn dersom vi skulle bygge ut med to brønner, sier Nyberg.

TILLEGG: - Vi må utnytte tilleggsreservene rundt eksisterende infrastruktur, skal vi opprettholde produksjonsmålene fram til 2020 på norsk sokkel, sier produksjonssjef Runar Nyberg i Statoil.
TILLEGG: - Vi må utnytte tilleggsreservene rundt eksisterende infrastruktur, skal vi opprettholde produksjonsmålene fram til 2020 på norsk sokkel, sier produksjonssjef Runar Nyberg i Statoil.

Rør-i-rør

I 2010 ble det bestemt å bygge ut feltet med en brønn, i dette tilfellet en komplettering av letebrønnen. Fra bunnrammen ble det lagt et forbindelsesrør, såkalt rør-i-rør som er isolert, til brønnrammen Smørbukk Nord.

Derfra føres brønnstrømmen til Åsgard B, for prosessering. Gass eksporteres i Åsgard Transport, mens olje og kondensat sendes til lagerskipet Åsgard C.

Les også: Statoils valg: Undervanns gasskompresjon på Åsgard

Full produksjon

– Brønnrammene på Åsgard er laget slik at de også fungerer som manifold, dvs. vi kan ta inn brønnstrøm fra en brønn og sende den videre. At denne muligheten ble lagt inn i designet av brønnrammen da Åsgard ble gjennomført viser at utbyggingsorganisasjonen var framsynt, sier Nyberg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I dag består feltet av i alt 23 brønnrammer med 66 aktive brønner som også inkluderer Morvin- feltet og Yttergryta-feltet.

– Med den nye utbyggingen på Smørbukk Nordøst og de andre feltene som er utviklet rundt Åsgard, så opprettholdes full produksjon på Åsgard 13 år etter at feltet ble satt i drift. Utfordringen nå er at vi har fått så mange brønnrammer at vi går tom for bokstaver. Smørbukk Nordøst er derfor den første som har fått en tobokstavs navnsetting på brønnrammen, Åsgard NB.

FULL FART: - For tiden produserer vi mer enn designkapasiteten på Åsgard-feltet, forteller Astrid Jørgenvåg.
FULL FART: - For tiden produserer vi mer enn designkapasiteten på Åsgard-feltet, forteller Astrid Jørgenvåg.

Morvin åpnet

Halvannet år etter at Morvin-feltet var satt i drift, blir feltet offisielt åpnet. Utbyggingen består av to brønnrammer med fire brønnslisser hver.

Feltet skal produsere fra fire brønner med ren depletering, dvs. trykkavlastning. Brønnstrømmen føres til Åsgard B for prosessering. Reservoaret har olje med høy temperatur og med høyt trykk, tilsvarende de forhold som Statoil hadde på Kristin – feltet.

– Det er mange utfordringer med Morvin. Det høye trykket og temperaturen er en, som medfører at vi har et meget kort tidsvindu nå det gjelder boring. Er trykket falt for lavt på grunn av depletering, så blir det umulig å bore nye brønner i reservoaret. Et annet er at berggrunnen er knallhard slik at det nesten spiser borekroner. Det har forsinket boringen en del, sier produksjonsdirektør for Åsgard Astrid Jørgenvåg til Teknisk Ukeblad.

Koraller

Statoil måtte i tillegg ta vare på sjeldne koraller som vokser i området der Morvin er plassert.

– Vi har fått utviklet et eget system for å kunne habitatet med koraller og miljøet rundt Morvin. Det viktigste for oss med Morvin er allikevel at det holder Åsgard, som er i ferd med å gå av platåproduksjonen, fullt beskjeftiget ut til etter 2020, sier Jørgenvåg.

Statoil var for øvrig nominert til Ingeniørbragden 2011 for gasskompresjonsprosjektet på Åsgård.

Les saken: Statoil og Aker Solutions' sjumilssteg under vann

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.