OLJE OG GASS

Nye feil på Yme-plattformen: Skandalen bare vokser og vokser

Ingen vet hvor lenge de 400 arbeiderne som prøver å fikse Yme-plattformen må bli værende i Nordsjøen.

Yme-plattformen koster en formue for lisenshaverne.
Yme-plattformen koster en formue for lisenshaverne. Bilde: Maiken Ree
Ole K. Helgesen
27. jan. 2012 - 11:32
Vis mer

Problemene for skandaleprosjektet Yme blir stadig større. Det oppdages stadig nye feil, og dårlig vær hindrer arbeidet med å utbedre dem.

Ptil reagerer: Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn

Frustrerte myndigheter: – Yme er operatørens ansvar

Nye forsinkelser

Petroleumstilsynet tror det er sannsynlig med nye forsinkelser.

– Situasjonen for YME-utbyggingen er nå at innretningen er plassert på feltet, og det er identifisert betydelig rest- og endringsarbeid for å gjøre den produksjonsklar. I den sammenheng er det tatt i bruk to boligplattformer, en jack-up og en flytende, som til sammen tar hånd om i overkant av 400 personer offshore, skriver tilsynet i en revisjonsrapport.

Gigantsmell

Kostnaden ved å ha 400 personer på offshorerotasjon og bruke to borerigger som boligplattformer er ikke kjent, men totalkostnadene for prosjektet har allerede steget fra 4,4 milliarder til 12 milliarder kroner.

I utgangspunktet skulle Yme startet produksjonen høsten 2010, men det har stadig blitt offentliggjort nye forsinkelser. I fjor høst sa operatøren Talisman at oppstarten var utsatt til 2. kvartal 2012.

Ingen oversikt

Nå sier de tre partnerne Lotos Exploration, AECD og Wintershall at de ikke aner når plattformen kommer i drift.

– Alle tre selskapene så med bekymring på hvordan prosjektet med Yme-utbyggingen gikk, og uttrykte usikkerhet med hensyn til om de nåværende planer for «first oil» var aktuelle, skriver Ptil.

Les mer: Mer trøbbel for Yme

100 milliarder i kostnadssprekker

Nye feil

Det har blitt stadig blitt oppdaget nye feil på plattformen som ble bygget i Abu Dhabi for leverandøren Single Buoy Mooring (SBM).

I fjor måtte 3000 sveisesømmer gjennomgås på nytt etter at det ble funnet en rekke feil. Og i høst ble det oppdaget nye feil relatert til ventilasjon- og elektrosystemer.

Nå melder Ptil at selskapene er bekymret for at to nye problemer kan føre til nye betydelige forsinkelser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er problemer med ringing-effekter i conductor/struktur og usikkerhet knyttet til passiv brannbeskyttelse. Disse spørsmål knyttet til strukturelle usikkerheter med vibrasjoner/ringing og passiv brannbeskyttelse ville kunne påvirke oppstart.

Kritikk mot partnerne

Tidligere har partnerne i prosjektet kritisert operatøren Talisman for å ha dårlig kontroll på prosjektet. Nå får også partnerne refs fra Ptil.

– Selskapenes involvering har variert fra å ”ønske informasjon” og ”ønske å bidra” til å ha en ”hands off” holdning. Ptil finner grunn til å stille spørsmål ved om selskapene har tatt inn over seg regelverkets krav til rettighetshavere på norsk sokkel, skriver tilsynet.

Yme: Skandaleplattformen

Nedprioritert

Videre skriver tilsynet:

Et av selskapene beskriver at de har prioritert sine ressurser til arbeid i en annen utvinningstillatelse. Dette kan ikke Ptil tolke på annen måte enn at selskapet ikke har sett problemene i YME klart nok i sin interne behandling av eierskapet i utvinningstillatelsen – selv om selskapets risikoidentifikasjon klart viser at oppfølgingen har ledelsesprioritering ”High” (med utropstegn).

Og:

– Et selskap uttalte en bevisst holdning til at de anså det best å ”ikke mase om det som andre hadde tatt opp”, og at man har gitt operatøren ”arbeidsrom” for å gjøre sin rolle som operatør.

Teknisk Ukeblad følger opp med reaksjoner på plattformskandalen.

Les også: Gigantsmell på Yme og Valhall

Gigantsprekk i nordsjøprosjekt

Gjør seg klar for Yme-utslep

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.