FORSVAR

Ny norsk artilleri-ammunisjon: Blir som å skyte ut missiler med kanoner

Ekstrem-rekkevidde på over 150 kilometer.

Nammos nye konsept for granater med ekstrem rekkevidde.
Nammos nye konsept for granater med ekstrem rekkevidde.
21. juni 2018 - 05:15

Når Forsvaret får nytt artilleri i 2020-2021, kommer det også ny ammunisjon fra Nammo som kan skytes omtrent dobbelt så langt som dagens.

Nå sikter Raufoss-selskapet seg inn på å bare tre år senere være klar med nok en ny 155 millimeter-ammunisjon som vil ytterligere minst doble rekkevidden.

«Extreme range» kalles konseptet. Her snakker vi om prosjektiler som kan treffe mål mer enn 150 kilometer unna. Til sammenligning har hærens konvensjonelle ammunisjon i dag en rekkevidde på om lag 18-28 kilometer.

Ramjet

Det er omtrent som å skyte missiler med kanoner, forklarte Nammo selv da de lanserte ammunisjonskonseptet på Eurosatory i Paris i forrige uke. 

Bak på granaten sitter en ramjetmotor som behøver Mach 2,5 for å starte. Det betyr at den kan skytes med alle moderne 155-millimetere med L52-kanonløp. 

I stedet for at oksygenet er i drivstoffet tas det inn gjennom luftinntaket foran. Dermed kan storparten av faststoffet være ren brensel, uten oksygenpartikler. Det øker brenntida og dermed rekkevidden. Den oppgis til over 100 kilometer ballistisk.

Den nye granaten er bygget rundt en ramjetmotor.
Den nye granaten er bygget rundt en ramjetmotor.

Ved bruk av canardvingene og et styringssystem i front, vil prosjektilet i glidebane kunne styre seg inn på mål mer enn 150 kilometer bort. 

«Extreme range»-konseptet.
«Extreme range»-konseptet.

– Den første testskytingen er planlagt om 12-14 måneder. Dette blir en ballistisk test som først og fremst handler om framdriftssystemet, forteller kommunikasjonsdirektør Endre Lunde i Nammo.

Jakter på partner

Også nå skjer utviklingen i samarbeid mellom ammunisjon- og rakettingeniører. Det de derimot mangler, er selve styringsteknologien som de ikke har tenkt å utvikle selv. Ut fra responsen på Eurosatory, skal det ifølge Lunde være rift om å få være med på dette prosjektet.

– Vi er i diskusjon med flere. For oss handler det både om å finne dem som er i stand til å levere selve teknologien, som må være i stand til å overvinne ekstreme påkjenninger, samtidig som at vi ønsker oss partnerskap med best mulige industrielle muligheter, forklarer han.

Styringsteknologi er imidlertid kostbart. Men det er for så vidt også for eksempel styrte raketter.

– På disse rekkeviddene er det en utfordring av enhetskostnaden per skudd blir for høy, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier Lunde.

Målet er at ammunisjonen er klar til bruk rundt 2023-2024.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Base bleed

I løpet av et par år skal den norske hæren være utstyrt med 24 nye artilleriskyts av typen K9 Thunder fra koreanske Hanwha Techwin. Blant det som er nytt er kanonene med to meter lengre løp (L/52 i stedet for L/39 på dagens M109) og større munningshastighet.

IM HE-ER-granater foran ei K9 Thunder-vogn. <i>Foto:  Nammo</i>
IM HE-ER-granater foran ei K9 Thunder-vogn. Foto:  Nammo

Parallelt kjøpes det inn nye Nammo-granater som heter 155 mm IM HE-ER («Insensitive Munitions, High Explosive, Extended Range»). Dette er ustyrte granater som har en demonstrert rekkevidde på over 40 kilometer med svært lite egenspredning.

IM HE-ER er ammunisjon beregnet for å gi massiv ild, mens granaten som ble lansert i forrige uke er designet for å gi presisjonsild til 100 kilometer eller mer. 

IM HE-ER benytter det som kalles «base bleed». Ved avfyring oppstår et vakuum bak granaten som bidrar til økt luftmotstand og holder prosjektilet igjen. For å motvirke denne kraften brukes krutt som brenner en viss periode og delvis fyller dette vakuumet med gass. Det gir altså ikke skyvekraft, men det reduserer luftmotstanden/«drag», og dermed vil granaten gå lengre.

I dag er Nammo leverandør av «base bleed»-teknologien til konkurrerende langdistanseammunisjon som Bonus fra Nexter/Bofors og Excalibur fra Rayhteon/BAE, samt XM1128.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.