ENERGI

Ny Equinor-kontrakt gir 200 nye arbeidsplasser i nord

Kontrakten har en verdi på 1,5 milliarder kroner, og vil trolig gi store ringvirkninger for både Finnmark, Troms og Nordland.

Det skal bygges tunnel og landfall for strømkabelen som skal gå fra Hyggevatn til Melkøya.
Det skal bygges tunnel og landfall for strømkabelen som skal gå fra Hyggevatn til Melkøya. Foto: Equinor
18. jan. 2024 - 08:59

Torsdag morgen ble det klart at det nordnorske selskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) har blitt tildelt en bygg- og anleggskontrakt med en verdi i størrelsesorden 1,5 milliarder kroner i Snøhvit Future-prosjektet.

Kontrakten vil trolig gi store ringvirkninger i både Finnmark, Troms og Nordland, og generere 200 arbeidsplasser i Nord-Norge. 

Det kommer frem av en pressemelding fra Equinor, som har tildelt kontrakten. 

Stor verdiskapning i nord

Kontrakten tildeles på vegne av partnerskapet i Snøhvit. Den går ut på å bygge tunnel og landfall for strømkabelen som skal gå fra Hyggevatn til Melkøya.

– Vi er glade for å kunne tildele denne kontrakten til en nordnorsk bedrift. LNS estimerer at om lag 70 prosent av verdiskapningen vil gå til Nord-Norge, noe som bidrar med om lag 200 årsverk. For Equinor har det vært viktig at Snøhvit Future-prosjektet gir ringvirkninger i hele landsdelen, sier Trond Bokn, direktør for prosjektutvikling i Equinor i pressemeldingen. 

Snøhvit Future-prosjektet vil styrke Norges posisjon som en pålitelig og langsiktig leverandør av gass produsert med svært lave klimautslipp.

Prosjektet sikrer arbeidsplasser i nord og energiforsyning til Europa fram mot 2050.

Equinor og BP inngår en bytteavtale, hvor Equinor overtar BPs andeler i havvindparken Empire Wind, mens BP overtar hele Beacon Wind i USA.
Les også

Equinor og BP skiller lag i havvindprosjekter i USA: – Naturlig at det skjer nå

Tunnelekspertise

LNS har tidligere spesialisert seg på tunneler og levert flere større prosjekter både i Norge og utlandet, men dette er første gang selskapet jobber for Eqinor. 

– De leverte det samlet sett beste tilbudet og vi gleder oss til å ta fatt på samarbeidet med en ny leverandør i landsdelen. LNS har også en rekke underleverandører, blant annet Viggo Eriksen i Hammerfest, Alta anlegg og Hörmann Norge i Tromsø, sier Mette H. Ottøy, direktør for anskaffelser i Equinor

Fra før er Multiconsult tildelt kontrakten for prosjektering av arbeidet som LNS skal utføre. 

Totalt 1700 årsverk

Totalt er det estimert at Snøhvit Future-prosjektet vil sysselsette om lag 1.700 årsverk i Nord-Norge i byggefasen.

Prosjektet forlenger også levetiden for Hammerfest LNG forbi 2030 og sikrer dermed de totalt 900 årsverkene som er relatert til driften av anlegget i Nord-Norge.

Kontrakten er signert og det er tid for håndtrykk. Fv. Tom Kalsås, statssekretær i Samferdselsdepartementet, Kjell Inge Davik, utbyggingsdirektør i Statens vegvesen, Øyvind Langemyr, daglig leder i Bertelsen & Garpestad og Ales Gothard, daglig leder i Metrostav.
Les også

Byggestart i første halvår av 2024: B&G har signert sin største kontrakt noensinne 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.