BYGG

Ny «akselerator» skal gi mer innovasjon i byggenæringen

I oktober inviteres grundere og byggherrer på møte for å fremme innovasjon i byggebransjen.
I oktober inviteres grundere og byggherrer på møte for å fremme innovasjon i byggebransjen. Bilde: Dag Yngve Dahle
21. aug. 2014 - 14:33

Innovasjonsakselator for bygg og eiendom

  • Etablert av Senter for eiendomsfag og Viscenario.
  • Målet er å utvikle en modell for utveksling av erfaringer og ideer mellom bransjens grundere, for å styrke ethvert grunderselskaps utvikling, samt å lage en møteplass for byggherrer på leting etter innovasjon i bransjen.
  • Det første møtet mellom grundere, byggherrer og investorer vil holdes i Oslo 20. oktober.

For kort tid siden skrev Teknisk Ukeblad om manglende satsing på forskning og utvikling i byggenæringen. Tall fra SSB viste at byggenæringen er den næringen som satser minst på FoU-arbeid per sysselsatt av samtlige næringer.

I et forsøk på å endre dette, og for å legge til rette for økt innovasjon, har nå selskapet Viscenario sammen med Senter for eiendomsfag tatt initiativ til det de kaller en innovasjonsakselerator for bygg og eiendom.

Inviterer bransjen

Målet med initiativet er å få samlet ulike aktører i næringen slik at grundere skal få muligheten til å få presentert ideene sine for byggherrer uten å måtte forholde seg til gitte utlysninger.

– I anbudene byggherrer lyser ut er det per i dag ikke rom for innovasjon. Grundere som sitter med gode ideer og løsninger får ingen mulighet til å vise de frem, når det eneste det konkurreres om er pris, sier Janne Aas-Jakobsen, daglig meder i Viscenario.

Derfor inviterer hun og samarbeidspartnerne til en såkalt "tenketank" den 20. oktober.

– Vi inviterer grundere til å presentere ideene sine, byggherrer til å vurdere ideene og investorer. Målet er å få laget en arena der ulike aktører i bransjen kan utveksle ideer og erfaringer, sier hun.

Les også: Ny isolasjonsplate er 30 prosent tynnere, gir samme isolasjon

Mangler gründermiljø

Innovasjonsakseleratoren som konsept har som bakgrunn en rådende oppfatning om at det er et fravær av fellesskap rundt gründerånd i byggenæringen.

Aas-Jakobsen er allerede i full lang med å søke om støtte fra nasjonale støtteprogrammer som Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Den største utfordringen ligger likevel ikke her.

– Siden det ikke finnes noe samlet gründermiljø i næringen er det vanskelig å vite hvor man skal henvende seg for å finne grundere til å delta på innovasjonsakseleratoren. Vi håper grundere hører om konseptet og melder seg på, sånn at så mange som mulig gode, nyskapende ideer kommer frem i lyset, sier hun.

Dystre bransjetall: Dystre bransjetall: – Byggherrene etterspør ikke nok innovasjon

Vil hjelpe de småJanne Aas-Jakobsen vil, sammen med Senter for eiendomsfag, gi de små grunderne en sjanse til å vise seg frem. Mari Gisvold Garathun

Vil hjelpe de små

Det er allerede to påmeldte grundere til det første møtet.

Det trønderske selskapet Hypoxic Technologies skal presentere en løsning for absolutt brannsikkerhet med oksygenredusert luft, og Aas-Jakobsens partner, Beate Adams Størkson, skal presentere selskapets egne vaktmesterapplikasjon.

– Per i dag er det kun de store, etablerte grunderne som får vist frem sine løsninger. På de fleste arenaer koster det penger å vise seg frem, noe de minste gjerne ikke har råd til. Vi ønsker at penger ikke skal være et hinder, og inviterer dermed de minste, som ellers ikke får vist frem ideene sine, til oss, sier Aas-Jakobsen.

Det bekreftes av daglig leder i Senter for eiendomsfag, Øystein R. Kristoffersen.

– Gründerne sitter spredt rundt i landet, og er gjerne ikke flere enn en eller to som jobber sammen med svært begrensede midler. Vi håper å få samlet sammen ideer som ellers ikke ville kommet frem, sier han.

Les også: Ny robot etterisolerer kjellere i gamle bygg

Kristoffersen sier det er flere utfordringer i bransjen.

– For det første er dette en veldig konservativ bransje som liker å holde seg til måten de alltid har gjort ting på. For det andre finnes det ikke noe fellesskap for grundere som gjør at de kan inspirere, hjelpe og lære av hverandre.

Han oppfordrer alle gründere i bransjen til å melde seg på møtet i oktober.

– Vi ønsker å gi gründerne i eiendomsbransjen en hjelpende hånd. Dette er en mulighet for å vise frem det man har utviklet, som bransjen ikke har hatt tidligere, sier han

Les også:

Her har de dekket fasaden med mose, surmelk, øl, sirup og sukker

Har du et gammelt hus du vil rehabilitere? Da kan du få eksperthjelp

Norsk selskap har fått verdenspatent på ny type frostsikring av rør  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.