MARITIM

Northguider-rederiet får bot på 350.000 kroner

Kapteinen får 35.000 kroner i bot for uaktsom navigering.

Fiskefartøyet Northguider på grunn i Hinlopenstredet ved Svalbard. Bildet er tatt sommeren 2019.
Fiskefartøyet Northguider på grunn i Hinlopenstredet ved Svalbard. Bildet er tatt sommeren 2019. Foto: Kystverket
29. juni 2020 - 12:51

Det skriver Sysselmannen på Svalbard.

Fiskefartøyet gikk på grunn og sank under reketråling i Hinlopenstredet i Nordaust-Svalbard naturreservat 28. desember 2018. Mannskapet på 14 ble evakuert og det var ingen personskader.

For dårlig sikkerhetssystem

Sysselmannen mener rederiet ikke hadde tilstrekkelig sikkerhetssystem for å kartlegge risikoen med å seile i et såpass krevende område.

– Northguider fisket i et klimatisk- og værmessig svært krevende område med blant annet is, lave temperaturer, mørke og raske endringer i vind- og værforhold. Det er også stedvis mangelfullt kartgrunnlag, lang avstand til redning, samt ustabile dekningsforhold for radio i dette området, opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

I tillegg var det fare for oljeutslipp i naturreservatet, ettersom skipet hadde 65.000 liter bunkerolje om bord. Kapteinen får bot fordi han navigerte uaktsomt.

Mislykket bergingsforsøk

«Han har som skipsfører ikke tatt tilstrekkelig hensyn til at fisket foregikk i krevende forhold i polare farvann, nært land, værdata, redusert sikt på grunn av mørke, snø og vind, samt at han fisket i et område med delvis dårlig radiodekning og med tidevannsstrøm,» heter det.

Både rederiet og kapteinen har fått bøtesatsene satt ned ettersom sakene ble liggende en stund etter at de var ferdig etterforsket.

Northguider ligger fortsatt på grunn i Hinlopenstredet etter et mislykket bergingsforsøk, og skal hogges opp til spiker i løpet av sensommeren, skriver NRK.

Den amerikanske flytebryggen utenfor Gaza by skulle gjøre det mulig å frakte inn opptil 150 lastebillass med nødhjelp daglig, men slik gikk det ikke.
Les også

Amerikansk flytebrygge i Gaza stemples som fiasko

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.