T2

Norske Elliptic Labs vil gjøre mobilen berøringsfri

Ved hjelp av ultralyd.

24. feb. 2014 - 18:41

Ultralyd har vært en norsk spesialitet i mange år. Et selskap som jobber med teknologien er Elliptic Labs som demonstrerer den her på Mobile World Congress i Barcelona.

Teknologien de har utviklet gjør det mulig å styre grensesnittet uten å ta på skjermen. Man kan sveipe i luften for å bytte bilder og man kan lage et grensesnitt som endrer seg avhengig av hvor langt unna man har hånden.

Skal man vekke telefonen, holder det å føre hånden i luften over den.

Les også: Han reiser med 12 sim-kort i lomma

Ultralyd

Teknologien bruker ultralyd for å måle hvor hånden er. En ultralydhøyttaler sender ut en ikke hørbar lyd i 40 kHz-området som brer seg ut i alle retninger. Når man fører hånden gjennom lydfeltet reflekteres lyd tilbake til fire mikrofoner. Ved å beregne tidsforskjeller på refleksjonene kan man regne ut nøyaktig posisjon på hånden.

— Det vi viser her er bare en demonstrasjon. Dette er et fleksibelt system som kan bygges på mange ulike måter. Bruker man gode mikrofoner kan de benyttes både til tale og ultralyd, så dette blir ikke så dyrt å bygge inn. Vår ekspertise er selve programvaren og den har vi beskyttet godt, sier administrerende direktør i Elliptic Labs, Laila Danielsen.

Hun mener teknologien vil gi mobilprodusentene helt nye muligheter til å bygge inn brukervennlighet og ny funksjonalitet inn i produktene sine. Det kommer telefoner på markedet med den norske teknologien, men hun vil ikke si hvilke og når de kommer. Det hun forteller er at de arbeider med alle de store.

Les også: 5 tips til raskere mobillading

Bruker lite strøm

Strømforbruk er svært viktig i mobiler, men det skal ikke være noe problem. Ultralydteknologien bruker svært lite strøm selv om man velger å la den stå på hele tiden.

— Vi trenger ikke høy styrke på lyden og høyttaleren gir lyd i mange, men svært korte pulser når den er i ventemodus.

Les også: Snart kan du kaste husnøkkelen

Ultralyd på norsk: Adm. direktør i Elliptic Labs, Laila Danielsen tror det snart kommer produkter med den norske ultralydteknologien som gir et tredimensjonalt grensesnitt på mobiler og andre ting.
Ultralyd på norsk: Adm. direktør i Elliptic Labs, Laila Danielsen tror det snart kommer produkter med den norske ultralydteknologien som gir et tredimensjonalt grensesnitt på mobiler og andre ting.

Mer enn telefoner

Danielsen peker på at teknologien er generisk og kan anvendes på en lang rekke områder. Et annet område de ser på er smartklokker og fitnesarmbånd.

— Slike små dingser har det til felles at skjermen er svært liten. Ved å bruke vår teknologi kan man bruke hele håndbaken som en berøringsflate. Det blir nesten det omvendte av på en PC, som har stor skjerm og liten berøringsflate, sier hun.

Les også: Apples siste patent vil pulsklokken til livs

Store interesse

Elliptic Labs har konsentrert seg om mobiltelefonprodusentene, men de ser store muligheter på mange andre områder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

—Vi jobber sammen med partnere for å nå frem til markeder som bil, helse og andre. Det er faktisk selskaper vi bruker på mikrofoner, høyttalere og elektronikk som selv har kommet til oss for å være partnere, så de har stor tro på dette, sier Danielsen.

Elliptic Labs har 30 ansatte. 20 av dem jobber i Oslo og det er her utviklingen skjer, mens 10 jobber i Palo Alto midt i Silicon Valley hvor de har enkel tilgang til alle de store produsentene som de vil ha som kunder

Les også:

Denne tjenesten gjør drosjer overflødige  

Tror «Outernet» er i overkant optimistisk

Snart kan det bli slutt på telefonnummer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.