IT

Tror «Outernet» er i overkant optimistisk

Prosjektlederen for Hincube tror gratis wifi til hele verden vil by på utfordringer.

 Outernet skal gi alle verdens hjørner oppslagsverk og nyheter.
Outernet skal gi alle verdens hjørner oppslagsverk og nyheter. Bilde: MDIF
21. feb. 2014 - 18:00

I motsetning til internett som har sitt utgangspunkt på bakkeplanet, skal Outernet bli sendt ut fra lavbanesatellitter i lufta.

Og i motsetning til internett-tilgang som koster penger, skal tilgangen til Outernet være gratis og tilgjengelig for alle i hele verden.

Media Development Investment Fund (MDIF) står bak prosjektet og håper at Outernet offisielt skal være oppe og gå innen juni 2015. MDIF er en amerikansk veldedighetsorganisasjon som jobber med å gi støtte til uavhengige nyhetsinstitusjoner til å spre nyheter i omgivelser der dette er vanskelig.

Outernet skal sendes opp til lav jordbane og konstant kommunisere med landstasjoner slik at nytt innhold kan oppdateres.

Les også: De sørger for dekning der det ikke er dekning

Cubesat

Så hva nøyaktig er Outernet? Ifølge MDIF er det et nettverk av hundrevis av satellitter som svever over jordkloden i lavbane

Satellittene som skal sendes ut er av typen Cubesat, som er en type kubisk formede satellitter som ikke er større enn 10 x 10 x 10 cm. Dette er den samme typen satellitten som den norske Hincube fra Høgskolen i Narvik, som Teknisk Ukeblad ved flere anledninger har omtalt.

Vi tok i dag telefonen til Tom Stian Andersen som er prosjektleder for Hincube og spurte om de hadde fått med kontakt med Hincube-satellitten etter oppskytingen 22. november 2013.

– Nei, det har vi dessverre ikke.

Andersen har vanskelig for å tro at denne konseptet er gjort i en håndvending.

Les også: Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform

Mye problemløsing

– De har en del problemer som de må løse. Cubesats designes ofte for å ha en enkel kommunikasjonslink mellom bakkestasjonen og satellitten. Det er ofte lav overføringshastighet og man bruker enkle overføringsmetoder fordi man er ute etter å minimere antall feil i overføringen, sier Andersen.

Ytternettet skal i følge Outernet-prosjektet distribueres via internasjonale standarder som DVB, Digital Radio Mondiale og UDP-basert wifi-multicasting.

– Større satellitter har større sendesystemer og kan ha både høyere overføringshastighet og mer avanserte kommunikasjonsprotokoller. Derfor kan det kanskje være en dårlig start å designe et globalt nettverk med cubesats, sier Andersen.

Les også: Si ja til reklame, få gratis mobildata

Skeptisk

Svar fra Hincube har latt vente på seg, men Andersen påpeker at institusjoner som har fått testet satellittene mer ut, kan ha sterkere forutsetninger for å sette cubesats opp i lufta med større hell.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er vanskelig å bygge cubesats uten erfaring, men hvis man har et design som man har utviklet og testet, så kan man sende dem opp med relativt god sannsynlighet på at den kommer til å virke. Det er flere bedrifter og universiteter som kan gjøre dette, for eksempel GomSpace/Aalborg Universitet i Danmark, University of Tokyo og Det tekniske universitetet i Delft i Nederland, sier Andersen.

Men Andersen stiller seg veldig skeptisk til de store visjonene som Outernet skilter med.

– Nettsiden virker som om den mangler innhold om hvordan de faktisk har tenkt å utføre dette. Timeplanen som er satt opp virker veldig optimistisk. Selv om informasjonen om prosjektet er veldig tynn, så tar de fortsatt i mot donasjoner, sier Andersen

– Batterikapasiteten er veldig begrenset. Det er absolutt et problem å ha en sender på hele tiden. Det blir en interessant problemstilling å løse, sier Andersen.

Les også: Norske studenter laget egen satellitt

Wikipedia til folket

Prisen på mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett går bare nedover, men prisen på datatrafikk går ikke ned i samme tempo. Dette er begrunnelsen den veldedige organisasjonen MDIF bruker for at de hjelpe land med fattigdom og undertrykkende regimer til å kunne koble seg til resten av verden.

Grunnleggeren av Wikipedia, Jimmy Wales, har tidligere sagt at det har blitt smuglet minnepinner med Wikipedia inn til Nord-Korea. Dersom satellittene blir en realitet, vil lite kunne stoppe utenlandsk innflytelse dersom innbyggere har tilgang på wifi-enheter.

Wikipedia blir i sin helhet lagt ut og distribuert via satellittene og ut til alle verdens innbyggere.

Dette vil kunne bidra sterkt til å spre Wikipedia de plassene der det ikke har mulighet til å spre seg via lovlige kanaler.

Les også: – Smugler Wikipedia inn i Nord-Korea med minnepinner

Begrenset

Outernet slik det er forespeilet blir i begynnelsen langt mindre anvendelig enn det dagens internett er. Nå samler de inn penger til å få realisert målsetningen om et bredt tilgjengelig ytternett til alle verdens innbyggere. Men Outernet har også et større mål om å tilby gratis toveis internett-tilgang til hele verden.

Fortsatt ubesvart, er spørsmålet mer spesifikt hvor mange slike satellitter som skal til for en slik verdensomfattende dekning. Et par hundre eller mange hundre?

I et forsøk på å komme i kontakt med organisasjonen for spørsmål om tekniske detaljer, fikk TU dette til svar:

– Takk for at du tok kontakt. Jeg vil gjerne svare på spørsmålene dine, men det kan ta et par dager, da den offentlige responsen har vært utrolig. Jeg har hundrevis av e-poster å gå gjennom, men jeg skal prioritere det. Hilsen Syed.

Vi oppdaterer saken når vi har fått svar.

Les også:

Les også: 5G skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G  

Dette skal Outernet-satelittene levere

Nyheter og informasjon

  • Internasjonale og lokale nyheter
  • Avlingspriser for bønder
  • En Bitcoin-transaksjonsdatabase

Applikasjoner og innhold

  • Ubuntu og OpenStreetMap
  • Wikipedia i sin helhet
  • Filmer, musikk og spill

Utdanningsprogramvare

  • Khan Academy og Coursera
  • LearnEnglish
  • Lærere uten grenser

Les også:

Snart klart for tidenes første landing på en komet  

De beste meteorittene er verdt 40 ganger mer enn gull

Kina vil ha global dekning for sin GPS-variant i 2020  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.