OLJE OG GASS

Norsk teknologi lokket russisk oljegigant til Stavanger

 

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
27. aug. 2013 - 10:14

STAVANGER: Under ONS Norway besøkte en av toppsjefene i oljegiganten Rosneft Stavanger og presenterte selskapets planer i Arktis. Blant annet at selskapet planlegger å bore i Karahavet i august 2014.

Årsaken til at Rosnefts konserndirektør Andrey Shishkin tok turen til Stavanger, var imidlertid ikke for å holde presentasjon, men for å møte norsk leverandørindustri som kan skaffe teknologi til det krevende området.

Rett etter presentasjonen dro Rosnefts representanter på en workshop med flere norske leverandørselskaper ved Statoils hovedkontor på Forus.

Les også: Ny rigg skal kunne operere i to meter arktisk is

Interessert i oljevern

– De er seriøst interessert i å komme i kontakt med norsk leverandørindustri. Det var derfor de kom hit, sier Håkon Skretting, regiondirektør for Russland i Intsok, organisasjonen for internasjonalisering av norsk leverandørindustri.

– De er opptatt av alt innen bore- og brønnteknologi, samt miljøsiden med oljevernberedskap, forteller han.

Selskapene Markleen, Norlense, Parat Halvorsen, Frank Mohn, Aquaplan Niva, Sintef og Miros var blant deltakerne på workshopen.

Utvalget forteller litt om hva russerne er interessert i: Miros har utviklet en radar som kan oppdage oljesøl selv om det er mørkt ute, Norlense leverer ulike oljevernløsninger som lenser og absorbenter mens Frank Mohn har utviklet skimmer-løsninger for å samle opp oljesøl.

– De skal starte boring i Karahavet til neste høst og de er nødt til å ha oljevernberedskap i området, forteller Skretting.

Enormt potensiale

– Dette er potensielt veldig spennende. Rosneft er et stort statsoljeselskap og det er et enormt potensiale for dem som blir valgt ut av selskapet, sier han.

– Vår jobb er å stå på slik at de velger norske leverandører, sier Skretting.

At konserndirektøren deltok på Intsoks olje- og gassdager i Stavanger som ble arrangert under ONS Norway, ble først spikret i siste liten før gigantarrangementet.

 

Les også: Skal utvikle arktisk boreplattform

Skal bore i 2014

Under presentasjonen viste Shishkin frem en slide som viser at Rosneft planlegger å starte boringen av en prospekteringsbrønn i Karahavet i 2014.

I dette havområdet øst for Barentshavet har Rosneft tre lisenser, der Exxon Mobile er partner. Lisensområdene heter Øst-Prinovozemelsky 1, 2 og 3.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette er de mest detaljerte boreplanene vi har vist offentlig, fortalte Rosnefts konserndirektør Andrey Shishkin, da han viste frem en slide med selskapets planer de neste årene.

I 2015 og 2016 planlegger selskapet ytterligere to prospekterings- eller avgrensningsbrønner i område

– Ingen har noen ganger boret i Karahavet før. Med unntak av et sovjetisk prosjekt 30 år siden, fortalte Shishkin, som har bakgrunn som viseminister for energi i Russland.

– Ingen har noen ganger boret i Karahavet før. Med unntak av et sovjetisk prosjekt 30 år siden, fortalte Shishkin, som har bakgrunn som viseminister for energi i Russland.Konserndirektør Andrey Shishkin i Rosneft viser frem selskapets planer under Intsoks olje- og gassdager i Stavanger som ble arrangert under ONS Norway. Intsok

Les også: Vil ha kjøreregler for skipstrafikk i Arktis neste år

Vanskelig is

En av de største utfordringene i Karahavet er svært vanskelige isforhold. Isen driver opp til to kilometer i timen i området.

– Ingen boreentreprenører har boret der før. Det er kun mulig 35 til 50 dager i året, og det er viktig for oss å ha boreoperatører som kan bore under så vanskelige forhold, fortalte Shishkin.

De siste årene har Rosneft overvåket isforholdene i området. Shiskin fortalte at isforholdene på Øst-Prinovozemelsky-feltet er langt tøffere enn forventet.

– Isforholdene er mye verre enn Barentshavet, fortalte Shishkin.

I tillegg til isen, består utfordringene av mørketid og lave temperaturer.

– Teknologiutfordringen er å konstruere og operere fartøyer, plattformer og utstyr som tåler disse forholdene, fortalte Shiskin.

– For å stå mot forholdene må plattformene være større og sterkere enn de som brukes på Sakhalin, fortalte han.

Nytt

– Det er forholdsvis nytt at de vil bore i et så krevende område som Karahavet, forteller Thor Christian Andvik, prosjektdirektør for Barentsregionen i Intsok.

– Utfordringene i åpent hav her er de samme som mange andre steder i verden. Men forholdene er usikre fordi man ikke vet hvor lenge vinduet med åpent hav varer, forteller han.

– Værforholdene er langt mer krevende enn man opprinnelig trodde. Det er enormt krevende, sier han.

– Værforholdene er langt mer krevende enn man opprinnelig trodde. Det er enormt krevende, sier han.Rosnefts tre lisensområder i Karahavet, øst for Barentshavet. Wikimedia Commons/NormanEinstein

Kontroversielt

Nylig inviterte Olje- og energidepartementet de russiske oljeselskapene Rosneft og Lukoil inn på norsk sokkel. Rosneft er partner i én lisens i Barentshavet.

Avgjørelsen ble blant annet kritisert av Bellona, som mener det russiske oljeselskapet er en miljøversting.

Under presentasjonen til Rosneft i Stavanger, la konserndirektøren flere ganger vekt på at det er viktig for dem å beskytte miljøet i Arktis.

– Sikkerhet, miljøvern og helse er prioriterte områder for oss, fortalte han.

Samtidig har Rosnefts og Exxon Mobiles planer i Karahavet ført til aksjoner.

I går bordet russisk kystvakt Greenpeace-isbryteren "Arctic Sunrise" som nylig tok seg ulovlig inn i russisk farvann for å protestere mot Rosnefts seismikkinnsamling i Karahavet.

– Rosneft er det selskapet som slipper ut mest olje på land. Nå planlegger de oljevirksomhet til havs. Folk bør få vite om hvilken risiko oljeselskapene vil utsette Arktis for, sa Erlend Tellnes i Greenpeace Norge som er ombord på isbryteren til Stavanger Aftenblad.

NY JOBB: Atomisbryteren Vaygach i isen i Karahavet. I vinter måtte denne båten også assistere skipsfarten i Finskebukten. Det var første gang en atomisbryter var i arbeid utenfor arktis.
– Rosneft er det selskapet som slipper ut mest olje på land. Nå planlegger de oljevirksomhet til havs. Folk bør få vite om hvilken risiko oljeselskapene vil utsette Arktis for, sa Erlend Tellnes i Greenpeace Norge som er ombord på isbryteren til Stavanger Aftenblad.Atomisbryteren Vaygach i isen i Karahavet. Rosneft planlegger å starte boring i dette området neste år. Norvald Kjerstad

Les også:

Ber Statoil legge satsingen i Arktis på is  

Rosneft og Lukoil har fått tilbud om oljeandeler i nord

Russerne vil inn i norsk olje

Slik kan de utvinne olje under isen i Arktis

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.