KRAFT

– Norsk solkraft må være dyrest

Da kan vi få en ny solcelleæra i Norge, ifølge Alf Bjørseth.

Hvis alle gode krefter drar sammen, kan Norge gjenvinne sin posisjon som solcellegigant, tror Rec-gründer og Scatec-direktør Alf Bjørseth. FOTO: Øyvind Lie
Hvis alle gode krefter drar sammen, kan Norge gjenvinne sin posisjon som solcellegigant, tror Rec-gründer og Scatec-direktør Alf Bjørseth. FOTO: Øyvind Lie Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
20. nov. 2012 - 14:50

Mens solcelleproduksjonen i Kina har eksplodert, har Rec lagt ned sine fabrikker i Norge. Men teknologidirektør og styreleder Alf Bjørseth i Scatec tror Norge kan slå tilbake som solcelleland.

– Vi greier ikke konkurrere med asiater slik situasjonen er i dag, fordi vårt generelle kostnadsnivå og arbeidskostnadene er altfor høye. Så vi må simpelthen være bedre.

– Vi må være bedre og dyrest. Det er den eneste måten vi kan bli konkurransedyktige på, sa Rec-gründeren på en konferanse i Oslo i dag i regi av Forskningsrådet.

Les også: Vil flytte 200 oljemilliarder til fornybar energi

Betydelig ekspertise

Han understreket at Norge har betydelig ekspertise på området.

– Ved å anvende den beste kompetansen kan vi gjenvinne den dominerende posisjonen vi hadde innen solenergi. Men skal vi lykkes, må vi være best, og til det trenger vi energiprogrammet og Forskningsrådet, sa Bjørseth.

Les også:

Kina varsler solkrig

– Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det  

Må bevare kompetansen

Overfor Teknisk Ukeblad understreker Bjørseth at det ikke er noe mål i seg selv å være dyrest, men at vi må ha en slik kvalitet i arbeidet at vi kan forsvare å være dyrest.

Da vil en ny norsk solcelleæra være mulig, ifølge Scatec-direktøren.

– Ja, det synes jeg vi skal ha som mål. Vi har masse kompetanse, masse investert kapital i oppbygging av kompetanse ved universiteter og forskningsinstitutter. Dette må vi ta vare på. Vi har mange små bedrifter som godt kan vokse og bli betydelige i internasjonal sammenheng, sier Bjørseth.

Bjørseth: Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

Les også:

Se det flytende solkraftverket

Her får du betalt for å ha en vindmølle som nabo  

Slik lager de fjernvarme med speil

Sa opp lederjobb for å produsere solcellelamper til Afrika

Flytende kraftverk kan gi strøm til sokkelen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.