INDUSTRI

Norsk selskap omsetter for milliarder på grunn av miljøkrav i Midtøsten

Nå har de kapret nok en kontrakt.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. sep. 2015 - 06:00

På Skøyen i Oslo jobber rundt 60 ingeniører og andre med å utvikle rense- og miljøteknologi for aluminiumsverk i Alstoms senter for renere energi og mlijø.

Nå har de akkurat dratt i land en kontrakt på 330 millioner kroner i Dubai.

Miljøeksport-ekspert

– Jeg tror vi er Norges største eksportør av miljøteknologi, sier Eric Staurset, administrerende direktør for Alstom Norge.

Bare til Midtøsten har Alstom Norge levert renseteknologi for rundt 4 milliarder kroner siden teknologien ble utviklet.

– Strenge krav fra norske myndigheter er drivkraften. I tett samarbeid med aluminiumsprodusentene Hydro og Alcoa har vi møtt utfordringene og utviklet unik teknologi, sier Staurset.

Nå har landene i Midtøsten adoptert mange av de europeiske miljøkravene.

Norsk gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

Ombygging og nytt

Den siste kontrakten gjelder renseanlegg for ovnshall 1 og 3 hos Dubai Aluminium (Dubal), et datterselskap av Emirates Global Aluminium (EGA). Fluor renses fra avgassene og resirkuleres i prosessen. Fluor er en nødvendig katalysator for aluminiumsproduksjonen.

Kontrakten med EGA omfatter ikke bare levering av ny renseteknologi, men også et nytt system, Alufeed, for transport av alumina til alle de 520 ovnene i hall 1 og 3. Hver ovn har tre alumina-siloer som skal fylles med alumina via et fluidisert distribusjonsnett.

– Dette er helt ny løsning vi har utviklet, sier Ander Sørhuus, produktansvarlig for teknologien til Dubal-leveransenl. Mye av utstyret leveres fra Norge, hvor IKM Haaland er en viktig underleverandør.

– Med fullautomatisert produksjon er de konkurransedyktige med Kina og India, og kvaliteten er mye bedre. Det er svært små toleransegrenser på utstyret, sier Eino Rundberget, som er tilbudsansvarlig.

Klar med rekordmotor og nytt skipsdesign: Klar med rekordmotor og nytt skipsdesign - nå venter de bare på kundene

Bygger om 40-åring

Aluminiumsverket i Dubai ble bygget for 40 år siden, også da med renseutstyr fra forløperen til Alstom, Norsk Viftefabrikk og etter hvert ABB Miljø. Dubal bytter de gamle elektrolysecellene med såkalte D18+ celler.

Teknologien fra Alstom er tett integrert for å optimalisere energibruk, øke produksjonskapasiteten med 20 prosent og redusere utslipp av gassformig fluor med 85 prosent.

Installasjonen av det nye renseanlegget og Alfeed skal skje mens produksjonen går for fullt. Utstyret skal også tilpasses mellom ovnshallene.

– Det er en stor utfordring å tilpasse nytt utstyr i et eksisterende anlegg der det er trangt om plassen, sier Sørhuus.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Eierne flyttet halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

Gjenvinning og forbehandling

Alstom har med denne kontrakten fått et kommersielt gjennombrudd for sin nye teknologi, en prereaktor, som sørger for at det blir 85 prosent mindre fluor i gassform som må renses i eksisterende renseanlegg.

Alumina og gjenvunnen fluor distribueres til hver av de 520 ovnene.

Alstom har nå også utviklet et system for varmegjenvinning. Det er gjort i tett samarbeid med Alcoa i Mosjøen med støtte fra Enova.

Utviklingen av varmeveksleren begynte i 2007. Første kommersielle kontrakt er inngått i Bahrain.

– Langsiktighet og tålmodighet. Bransjen er konservativ. Det er ingen som tør å prøve noe nytt uten å vite at det fungerer. Aluminiumsverkene tør ikke å ta sjansen på at anlegge skal stanse, sier Rundberget.

Les hvordan: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Gjenvinner varme i ørkenhete

For at renseteknologien skal fungere, må avgassene kjøles ned. Hvis det skal gjøres med luft, blir anleggene svært store, du får mer gass å rense og virkningsgraden er en utfordring. Spesielt når utetemperaturen er på rund 50 grader. Løsningen er å bruke varmevekslere som kjøler gassen.  Varmtvannet kan benyttes i varmepumper eller fjernvarme.

Arne Ellestad sier at de ser på hvordan teknologien kan benyttes i Dubai. Der har de imidlertid ikke behov for fjernvarme.

– Omdanning av varme til elektrisitet som vi testet ut på Alcoa i Mosjøen, er en mulighet. Varme kan også brukes i avsaltingsanlegg eller kjøling i en omvendt varmeveksler, sier Ellestad, Norges-sjef for miljøteknologi.

Anders Sørhuus sier at det er 25 MW energi som kan gjenvinnes fra renseanlegget i Bahrain. Men om man kan gjenvinne varme fra elektrolyseovnene hele smelteverket, er det snakk om flere hundre megawatt. Det ligger litt lengre fram i tid.

#NorgeEtterOljen: Er det dette vi skal tjene milliardene våre på i fremtiden?

Klynge

Eric Staurset sier at miljøkrav kombinert med gode støtteordninger fra myndighetene, som for eksempel Enova og Skattefunn, er viktig for teknologiutviklingen.

– Vi har også et godt klyngesamarbeid med Hydro., Alcoa, NTNU, Sintef og Tel-Tek. Det er helt essensielt for å holde teknologiteten, sier Staurset.

Dubai-prosjektet skal gjennomføres fra Alstoms kompetansesenter i Oslo og bistand fra et datterselskap i Dubai.

Anleggsarbeidene startet i juni i år. I mars 2018 skal arbeidene være avsluttet.

Alstom Norge, som nå har ca. 130 ansatte, blir etter alle solemerker en del av det amerikanske storkonsernet GE i løpet av året.

Europeiske konkurransemyndigheter godkjente tirsdag sammenslåingen, forutsatter at GE-Alstom selger sin divisjon for store gassturbiner,  "heavy duty gas turbines", til spanske Ansaldo.

Sent tirsdag godkjente også amerikanske konkurransemyndigheter sammenslåingen.

Alstom i Norge vil fusjoneres inn i den norske virksomheten til GE.

Les også: Norsk Petter Smart-duo kan gjøre om ørken til matjord på syv timer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.