BRUER

Norsenga bru åpner i dag klokka 10

Det blir ett åpent felt med lyssignal og sentrisk kjøring. Men Flisa bru tar det lenger tid med.

Norsenga bru da den sto ferdig høsten 2017.
Norsenga bru da den sto ferdig høsten 2017. Foto: Bjørn Olav Amundsen
14. sep. 2022 - 14:37

Tidligere i uka meldte Statens vegvesen de jobbet med mål om at Norsenga bru på E16 i Kongsvinger og Flisa bru på fylkesvei 206 i Åsnes kan åpne mot slutten av denne uka.

Gunnar Eiterjord i Vegvesenet sier til Veier24 at Norsenga bru åpner for trafikk i morgen torsdag klokka 10.00.

– Det blir med restriksjoner: ett åpent felt med sentrisk kjøring og etter hvert regulert med lyssignaler, sier han til Veier24.

14 fagverksbruer i tre ble stengt etter føre-var-prinsippet i etterkant av at Tretten bru falt ned 15. august.

Det blir i begynnelsen manuell dirigering for Norsenga bru. Dette vil etter hvert bli erstattet av automatisert lysregulering, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

– Vi er helt sikre på at Norsenga bru er trygg for den trafikken vi åpner opp for nå. Dette er et føre-var-tiltak hvor vi øker sikkerheten ved å redusere belastninga på brua. Det er for tidlig å si når brua kan åpnes for ordinær trafikk, sier Eiterjord.

– Brua har gjennomgått hele regimet som er etablert for å vurdere gjenåpning av bruer med spesialinspeksjon, analyser av inspeksjonsresultatene og kontrollberegninger med tredjepartskontroll, sier han i meldingen.

Mål om å åpne Flisa bru tidlig i neste uke

Det er etablert en prioriteringsliste for gjenåpning av alle bruene som ble stengt etter kollapsen til Tretten bru.

– Vi prioriterer bruer som har lang omkjøringsveg eller bruer som har omkjøring som er krevende knyttet til trafikksikkerheten. Arbeidet er i gang for alle bruene, men hvor langt vi har kommet med hver enkelt bru håndteres i henhold til prioriteringslista. Det er omfattende analyser, beregninger og vurderinger som gjøres for hver enkelt bru. Alle tilgjengelige ressurser er satt inn i dette arbeidet, understreker Eiterjord.

For Flisa bru på fylkesveg 206 i Åsnes kommune gjenstår det noe arbeid med beregninger og vurderinger. Målet er at Flisa bru gjenåpnes tidlig i neste uke. Her trengs det mer tid enn forutsatt til vurderinger og beregninger, heter det i meldingen.

Også for Flisa bru vil det bli enveiskjøring foreløpig når den gjenåpnes. Det vil komme nærmere informasjon om Flisa bru førstkommende mandag.

Moumbekken bru var den første brua som ble gjenåpnet mandag 12. september. For Tveit bru på E16 i Vang er det mål om gjenåpning mandag 19. september. I morgen starter arbeidet med demontering av den midlertidige brua som ligger oppå Tveit bru og fjerning av de midlertidige veifyllingene.

Flisa bru må gjennom nye kontrollberegninger, før Innlandet fylke kan avgjøre den videre skjebnen for brua.
Les også

Stengt på grunn av Tretten bru: Nå risikerer de å måtte rive den 20 år gamle trebrua

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.