OLJE OG GASS

Norges oljeressurser eser ut

Ole K. Helgesen
29. feb. 2012 - 12:17

Oljedirektoratets ressursregnskap for 2011 viser en solid økning i påviste ressurser og en netto reserveøkning.

Nå er de totale utvinnbare petroleumsressursene estimert til 13,1 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.).

Oljeinntektene: 128 milliarder i statskassa

Kjempefunnet gir utslag

Petroleumsressursene har økt med 292 mill. Sm3 o.e., eller 1,8 milliarder fat oljeekvivalenter, siden 2010. Dette skyldes i all hovedsak økning av ressursanslaget for funnet 16/2-6 Johan Sverdrup.

Reserver er ressurser i funn som er godkjent for utbygging enten av myndighetene eller av rettighetshaverne. Også reservene på norsk sokkel har økt kraftig med en tilvekst på 260 mill. Sm3 o.e.

– Dette skyldes at ressurser i funn er godkjent for utbygging enten av myndighetene eller av rettighetshaverne, og at det har vært en økning i reservene for felt i drift. Feltene Ekofisk, Snorre og Heidrun har hatt størst økning i oljereserver, skriver OD i en pressemelding.

Petoro: – 2011 var et jubelår

Gassreservene øker

Troll har hatt den største økningen i gassreserver. I 2011 ble det solgt og levert 222 mill. Sm3 o.e. (inklusiv historisk produksjon av gass fra Tambar, som ikke var med i fjor), slik at netto-reservene økte med 38 mill. Sm3 o.e.

På Trymfeltet startet produksjonen i 2011, og på ett nytt felt på britisk side, Islay, med norsk andel på 5,5 prosent, forventes produksjonen å starte i første kvartal 2012.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Ved årsskiftet var 14 felt under utbygging.

Les også: Oljeinvesteringene går til himmels

Uoppdagede ressurser

De store oljefunnene gir også utslag for ODs beregning av uoppdagede ressurser. Foreløpig har disse blitt nedjustert på grunn av at ressursene i oljefunnene som er gjort blir overført til påviste ressurser.

Men funnene gir en ny forståelse for geologien i Nordsjøen og Barentshavet, og sannsynligvis vil anslagene over uoppdagede ressurser bli kraftig oppjustert.

OD skal i løpet av 2012 utarbeide en ny vurdering av de uoppdagede ressursene.

Les også:

– Bruk av CO2 kan gi mer olje

– De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.