OLJE OG GASS

Norges oljeressurser eser ut

Ole K. Helgesen
29. feb. 2012 - 12:17

Oljedirektoratets ressursregnskap for 2011 viser en solid økning i påviste ressurser og en netto reserveøkning.

Nå er de totale utvinnbare petroleumsressursene estimert til 13,1 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.).

Oljeinntektene: 128 milliarder i statskassa

Kjempefunnet gir utslag

Petroleumsressursene har økt med 292 mill. Sm3 o.e., eller 1,8 milliarder fat oljeekvivalenter, siden 2010. Dette skyldes i all hovedsak økning av ressursanslaget for funnet 16/2-6 Johan Sverdrup.

Reserver er ressurser i funn som er godkjent for utbygging enten av myndighetene eller av rettighetshaverne. Også reservene på norsk sokkel har økt kraftig med en tilvekst på 260 mill. Sm3 o.e.

– Dette skyldes at ressurser i funn er godkjent for utbygging enten av myndighetene eller av rettighetshaverne, og at det har vært en økning i reservene for felt i drift. Feltene Ekofisk, Snorre og Heidrun har hatt størst økning i oljereserver, skriver OD i en pressemelding.

Petoro: – 2011 var et jubelår

Gassreservene øker

Troll har hatt den største økningen i gassreserver. I 2011 ble det solgt og levert 222 mill. Sm3 o.e. (inklusiv historisk produksjon av gass fra Tambar, som ikke var med i fjor), slik at netto-reservene økte med 38 mill. Sm3 o.e.

På Trymfeltet startet produksjonen i 2011, og på ett nytt felt på britisk side, Islay, med norsk andel på 5,5 prosent, forventes produksjonen å starte i første kvartal 2012.

Ved årsskiftet var 14 felt under utbygging.

Les også: Oljeinvesteringene går til himmels

Uoppdagede ressurser

De store oljefunnene gir også utslag for ODs beregning av uoppdagede ressurser. Foreløpig har disse blitt nedjustert på grunn av at ressursene i oljefunnene som er gjort blir overført til påviste ressurser.

Men funnene gir en ny forståelse for geologien i Nordsjøen og Barentshavet, og sannsynligvis vil anslagene over uoppdagede ressurser bli kraftig oppjustert.

OD skal i løpet av 2012 utarbeide en ny vurdering av de uoppdagede ressursene.

Les også:

– Bruk av CO2 kan gi mer olje

– De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.