KRAFT

Norge på gangen

Øyvind LieØyvind Lie
5. mai 2011 - 15:09

Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) åpnet i begynnelsen av mars sitt kontor i Ljubljana i Slovenia. Byrået er en viktig del av EUs tredje energimarkedspakke, som blant annet har som mål å etablere felles europeiske markeder for kraft og gass.

Les også: Risikerer å stå på gangen

Uavklart

Representanter fra alle de 27 EU-landene sitter i Acers styre. Men Norge får ikke være med. Det har til nå vært to møter i regulatorstyret, og begge gangene har Norge blitt holdt utenfor.

– Den formelle deltakelsen i ACER er fremdeles ikke avklart, så vi deltok ikke på disse møtene. Vår rolle i de styrende organer vil først bli avklart gjennom EØS-prosessen som OED og UD holder i, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE til Teknisk Ukeblad.

Les også: Høyre vil ha svar om Acer

Forhandler med EU

Norge skal nemlig forhandle med EU-kommisjonen om hvordan den tredje energimarkedspakken skal tas inn i EØS, og Norges forhold til Acer inngår i disse forhandlingene.

Acer skal blant annet bidra til harmonisering av regelverk for Europas energisystem. Byrået kan i spesielle tilfeller foreta bindende beslutninger som øker tilgjengeligheten og driftssikkerheten for grenseoverskridende infrastruktur som kraftkabler og gassrør.

Les også: – Å være sjef er vel det jeg kan

Med i arbeidsgruppene

Men Norge er ikke helt utestengt fra det gode selskap. Det var lenge usikkert om Norge fikk delta i arbeidsgruppene under Acer, men det endte med at Norge får være med.

– Det er gode nyheter. NVE får delta og deltar i alt arbeid og i møter på elsiden, men dog ikke i administrativt styre eller i regulatorstyret, sier Fossdal.

Norge er ifølge Fossdal aktiv på gruppemøtene, slik at Norges syn kommer frem.

– Vi er veldig glad for å få så god tilgang til arbeidsgruppene, sier Fossdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.