KRIGEN I UKRAINA

Norge øremerker midler til atomsikkerhet i Ukraina

Russlands krigføring har satt atomsikkerheten i Ukraina under sterkt press. Norge øremerker 250 millioner kroner fra Nansen-prosjektet for å styrke sikkerheten. 

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reiser tirsdag til en internasjonal gjenoppbyggingskonferanse for Ukraina i London. Med seg i bagasjen har hun en kvart milliard kroner til økt atomsikkerhet.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reiser tirsdag til en internasjonal gjenoppbyggingskonferanse for Ukraina i London. Med seg i bagasjen har hun en kvart milliard kroner til økt atomsikkerhet. Foto: NTB/AP
20. juni 2023 - 09:37

– En atomulykke i Ukraina vil kunne få konsekvenser også utenfor landets egne grenser, skriver regjeringen i en pressemelding.

Blant annet vil Norge støtte arbeidet til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med 100 millioner kroner. Dette sikrer at byråets eksperter fortsatt kan være til stede i Ukraina. I dag er IAEA til stede ved anlegget i Tsjernobyl, kjernekraftverket Zaporizjzja, som er okkupert av Russland, og de tre øvrige operative kjernekraftverkene i landet.

– IAEAs eksperter gir det internasjonale samfunnet uavhengige og troverdige vurderinger om tilstanden ved atomanleggene. Det er viktig for oss å ha tilgang til slik uavhengig informasjon. Dessuten bidrar de også med teknisk støtte og assistanse for å forhindre en atomulykke, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Skal redusere risikoen

I tillegg blir atomsikkerhetssamarbeidet med Ukraina utvidet med 150 millioner kroner, som skal forvaltes av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt Eskil Grendahl Sivertsen etterlyste mer handling mot russisk påvirkning under Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo Spektrum.
Les også

FFI-forsker: Russiske kampanjer påvirker vårt syn på krigen i Ukraina

Støtten skal sette ukrainske myndigheter i stand til å redusere risikoen for ulykker og hendelser som medfører utslipp av radioaktive stoffer, og redusere risikoen for at radioaktivt materiale kommer på avveier.

– Vi vil bidra til at ukrainske myndigheter kan gjenoppta trygg og sikker drift av anlegg og områder som er direkte berørt av krigshandlinger. Gjenoppbygging av infrastruktur og kontroll i Tsjernobyl vil stå sentralt. Slik bidrar Norge til at sikkerheten økes, sier Huitfeldt.

De 250 millioner kronene er fordeling av penger fra Nansen-programmet for Ukraina, opplyser UD til NTB.

IAEA-direktøren takker Norge

IAEA-direktør Rafael Mariano Grossi er i Oslo mandag.

– I Oslo har jeg mottatt et viktig bidrag fra Norge som skal hjelpe IAEA med å fortsette å sørge for viktig støtte til Ukraina, beskytte landets kjernefysiske infrastruktur og å vurdere skadene fra flommen i Kakhovka-dammen, skriver han på Twitter.

Les også

Russisk oljeraffineri og Odesa rammet av droneangrep

I en annen twittermelding uttrykker han takknemlighet:

– Takk, Norge og Anniken Huitfeldt, for den sjenerøse støtten IAEAs uunnværlige arbeid med å forsikre kjernefysisk sikkerhet i Ukraina.

Tidlig ute

Norge var blant landene som var først ute med å levere utstyr til Ukraina for å øke atomsikkerhet etter invasjonen i februar i fjor. Allerede i mars ble det levert utstyr til grensekontrollmyndigheten og til Rivne kjernekraftverk.

– Vi har utviklet et nært samarbeid med ulike ukrainske myndigheter og aktører om økt atomsikkerhet i en årrekke. Gjennom konkrete prosjekter har det bilaterale samarbeidet bidratt til økt atomsikkerhet i landet, sier direktør Per Strand i DSA.

Huitfeldt til gjenoppbyggingskonferanse

Tirsdag reiser utenriksministeren til London for å delta på en internasjonal konferanse om støtte til gjenoppbyggingen av Ukraina.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I tillegg til en rekke mål for å styrke atomsikkerheten, er det utarbeidet en ny målsetting for 2023, nemlig å styrke Norges rolle som en global støttespiller for Ukrainas fredsplan.

Britene vil unngå å være avhengig av russisk kjernekraftbrensel. Her kjernekraftverket Grohnde ved Emmerthal i nordvestlige Tyskland.
Les også

Britisk milliardsatsing på neste generasjon kjernekraftbrensel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.