KRAFT

Norge kan tjene på havvindrisiko

ERFARINGSGEVINST? Kostnadsreduserende teknologier og prosesser ved havvindutbygginger kan ifølge de Miranda føre til økt usikkerhet og risiko, noe Norge kan tjene på med sin erfaring fra olje- og gassektoren.
ERFARINGSGEVINST? Kostnadsreduserende teknologier og prosesser ved havvindutbygginger kan ifølge de Miranda føre til økt usikkerhet og risiko, noe Norge kan tjene på med sin erfaring fra olje- og gassektoren. Bilde: colourbox.com
Øyvind LieØyvind Lie
11. jan. 2012 - 13:00

Det er 140 GW havvindprosjekter under planlegging og bygging i Europa, fortalte leder for havenergi i konsulentselskapet Multiconsult, Wilfried Pimenta de Miranda, på Norsk Klimastiftelses havvindkonferanse i Oslo i går.

Les også: – Havmøller er industri, ikke energi

40 GW

Fra 3,5 GW installert kapasitet ved utgangen av 2011, mesteparten i Nordsjøområdet, ventes den installerte kapasiteten å øke til 40 GW i Europa i løpet av de nærmeste åtte årene. 40 GW er det samme som 40.000 MW.

Kostnaden på disse investeringene anslås av aktørene til i størrelsesorden 127 milliarder euro, fortalte de Miranda.

De viktigste havvindmarkedene i verden i dag er Storbritannia og Tyskland. Deretter kommer Nederland, Belgia, Danmark og Frankrike, mens Kina og USA seiler opp som nye markeder.

Les også: Vinden forsinker havvind

STORE INVESTERINGER: De nærmeste åtte årene forventer bransjen at det skal investeres om lag 127 milliarder euro i havvind i Europa, ifølge leder for havenergi i konsulentselskapet Multiconsult, Wilfried Pimenta de Miranda.
STORE INVESTERINGER: De nærmeste åtte årene forventer bransjen at det skal investeres om lag 127 milliarder euro i havvind i Europa, ifølge leder for havenergi i konsulentselskapet Multiconsult, Wilfried Pimenta de Miranda.

Stadig dypere vann

Trenden er at det bygges på stadig dypere vann, helt ned til 55 meter.

– Dypvannsmarkedet vil øke, mange land begynner å se seriøst på dette, sa de Miranda.

De siste fem årene har kostnadene ved bygging av havvindmøller økt, men ifølge Multiconsult forventer bransjen en kostnadsreduksjon på 20–30 prosent fram mot 2020.

Les også: Fiskarlaget varsler havvindbråk

Økt risiko

Kostnadsreduserende teknologier og prosesser kan ifølge de Miranda føre til økt usikkerhet og risiko.

– Det gir en mulighet for Norge til å bruke sin erfaring fra olje- og gassektoren til å redusere denne risikoen, sa han.

De Miranda påpekte at turbinene stadig blir større, det utvikles nå turbiner på hele 15 MW.

Dessuten blir havvindparkene stadig større. De er minst 300 MW, og enkelte er på over 1 GW.

Les også:

Vindmøllene skuffer år etter år

Personellmangel kan sinke europeisk havvind

Vindkraften kan tredobles i 2020

Havvind: 15 områder skal utredes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.