KRAFT

– Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor

Et land uten energipolitikk, mener Agder Energi-sjef Tom Nysted.

Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. nov. 2013 - 11:47

– Hva mangler i norsk klima- og energipolitikk, spurte konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi på Zeros klimakonferanse i Oslo i dag, før han selv ga svaret:

Vi har ingen klima- og energipolitikk. Derfor er vi i ferd med å møte fremtidens utfordringer med fortidens løsninger. Det vil ikke gå bra, sa Nysted

Les også: Krever klimatest av nye olje- og gassfelt

Mangler tilkobling

Han har ikke gitt opp visjonen om at Norge skal kunne bli Europas fornybare batteri. Men da må det endring til.

Vi er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor. Denne situasjonen undergraver også vår mulighet til å omsette vårt kraftoverskudd i et lønnsomt marked, til å bli en energistormakt i Europa innen ren, fornybar energi, sa Nysted.

Han mener verdiskapingen og investeringskapasiteten i kraftbransjen undergraves av politikk uten sammenheng.

– Energiproduksjonen i Norden øker på grunn av grønne sertifikater og atomkraft, samtidig som vi ikke bygger ut nok utvekslingskapasitet med andre land. Derfor går vi mot et innestengt overskudd på energi som vil ramme priser og verdiskaping, nettopp når vi skal investere mer enn noen gang før, sa Nysted.

Les også: Tord Lien vil ha dyrere strøm

Statlig monopol

Agder Energi-sjefen mener Norges mulighet til å bidra til Europas klimaløft kveles fordi kapasiteten til å utveksle strøm med kontinentet og Storbritannia gjennom kabler er sterkt begrenset.

Årsaken til denne situasjonen er at myndighetene har vært mer opptatt av statlig monopol enn av resultater, og at de ikke har forstått hvor viktig verdiskapingen i kraftsektoren er for fellesskapet, sa Nysted.

Det må ifølge Nysted bygges flere mellomlandskabler enn de to Statnett planlegger i de neste syv-åtte årene.

– Statnett må konsentrere seg om å forsterke det norske sentralnettet, mens andre aktører må forsterke kabelinnsatsen, sa Nysted.

Glad for signalene

Han er imidlertid glad for energiminister Tord Liens (Frp) signaler om flere utenlandskabler.

– Det er positivt at han gir et tydelig signal om at han ønsker en sterkere fornybarintegrering med Europa og at andre enn Statnett skal få bygge og drive kabler, sa Nysted.

For å få i stand de nødvendige endringene tror Nysted det må til en oppvurdering av kraftbransjen.

– Politikere må slutte å behandle kraftselskapene som underleverandører av subsidiert strøm til metallindustrien. Kraftbransjen har den største verdiskapingen i norsk fastlandsindustri, og er i et likeverdig interessefellesskap med kraftkrevende industri, sa Nysted.

Les også:

Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Her oppgraderer de høyspentlinjene uten å skru av strømmen

– Det er ikke lønnsomt med utenlandskabler  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.