Havvindparker og sjøkabler i Nordsjøen kan utløse 100 000-150 000 arbeidsplasser innen 2030, mener EU-presidentskapet.
Norges energiminister Terje Riis-Johansen signerte denne måneden en avtale om «Nordsjøinitiativet» med en rekke EU-land.
– Per desember var den installerte effekten vindkraft i Europa og Norge på totalt 2396 megawatt (MW). EU-landene har så langt planlagt 40 000 MW ny vindkraft, sier EU-presidentskapet ved Belgias energiminister Paul Magnette.
– Overgår Midtøsten
Belgieren tror det er mulig å installere hele 150 GW (150 000 MW) havvind innen 2030. Dette vil kunne produsere hele 563 terawattimer (TWh) strøm årlig, noe som i så fall vil utgjøre 16 prosent av EUs strømforbruk.
«Nordsjøens kapasitet for havvind er enorm. Den overgår til og med energimengden i petroleumsreservene i Midtøsten,» skriver EU-presidentskapet i en pressemelding. I 2050 kan havvinden ha økt til hele 46 prosent av EUs energiforbruk, tror EU-presidentskapet.
«Med denne avtalen er målet om 100 prosent fornybar energi i 2050 ikke lenger en drøm,» heter det i pressemeldingen.
Norwea: – Landvind først
Den norske vindbransjen ved Norwea mener man bør velge de billigste løsningene først. De peker på at landbasert vind så langt er ekstremt mye billigere enn havvind.
– Den billige kraften fra norsk vindkraft tilkoblet kabler bør komme først, da den er billig og bra, skriver administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea i en e-post til Teknisk Ukeblad.
Han understreker at Norge først og fremst må klare å skaffe seg selv nok strøm. Det er heller ikke sikkert at Europa faktisk vil bygge ut så mye havvind som de sier.
– For Europa vil ny fornybar energiproduksjon bli meget viktig, men da bør man også merke seg at pris er og blir viktig i et økonomisk volatilt Europa – ikke bare frihet fra import av olje, skriver han.
– Flere hundre milliarder euro
Norges vannkraft er tiltenkt en viktig rolle i EUs planer for å utnytte havvinden i Nordsjøen. Når det ikke blåser, vil vannkraften kunne tilby fornybar balansekraft. Men et elnett til havs vil koste flere hundre milliarder kroner.
– Vi må bruke titalls milliarder euro hvert år, og flere hundre milliarder euro det neste tiåret, for å styrke infrastrukturen og det interne markedet og konkurransen, skaffe energisikkerhet og solidaritet og integrere energimarkedet fullt ut, sier Günther Oettinger, EUs energikommisær.
Denne regningen er ennå ikke fordelt. Norge og EU forhandler fortsatt om hvilken rolle vi skal spille i EUs energimål fram til 2020.
Les mer:
FrP frykter supergrid-toget går
Utreder vindmøller fra Nordsjøen til Barentshavet