SKIP

Nordkoreanske slavearbeidere bygget skrog bestilt av norsk verft

Esvagt valgte Havyard 832 SOV til servicefartøy for vindturbinparker offshore. Nå kommer det fram at et skip levert i 2016 skal ha hatt skrog bygget av nordkoreanske slavearbeidere for en underleverandør i Polen. Illustrasjonsbilde.
Esvagt valgte Havyard 832 SOV til servicefartøy for vindturbinparker offshore. Nå kommer det fram at et skip levert i 2016 skal ha hatt skrog bygget av nordkoreanske slavearbeidere for en underleverandør i Polen. Illustrasjonsbilde.
6. feb. 2018 - 07:26
Et skip levert av det norske verftet Havyard i 2016 hadde skrog bygget av nordkoreanske slavearbeidere for en underleverandør i Polen, viser en tilsynsrapport.
 

Havyard fikk bestillingen fra danske rederiet Esvagt i 2014. Verftet ga det polske verftet Nauta i oppgave å bygge skroget til skipet Esvagt Njord.

Der skal 19 nordkoreanske slavearbeidere ha vært med på å bygge skroget. Det kommer fram i en rapport fra det polske arbeidstilsynet, som den danske avisen Berlingske har fått tilgang til via Vice.

Teknisk Ukeblad har tidligere hatt en rekke artikler om hvordan nordkoreanske tvangsarbeidere har arbeidet på norske skip, etter en sveiser omkom i arbeidet med det norske skipet «Polar Empress» på verftet Crist i Polen i 2014.

Tysk dokumentar. Nordkoreansk tvangsarbeider brant ihjel på norsk skip

Aldri tenkt på muligheten

– Vi har aldri hørt om eller tenkt på muligheten for at det kunne være nordkoreanere eller andre arbeidere på Nauta som ble utsatt for ulovlige arbeidsforhold, skriver direktør Frank-Levi Kvalsund i Havyard i en epost til avisen.

Videre skriver han at selskapet heller ikke i løpet av konstruksjonsfasen registrerte kritikkverdige arbeidsforhold. Dette er noe de først er blitt gjort oppmerksomme på gjennom mediene.

– Vi ønsker prinsipielt ikke å dra noen konklusjoner med hensyn til fakta i denne saken, men en eventuell bruk av ulovlig arbeidskraft vil være i strid med våre krav til underleverandører, skriver Kvalslund.

Skjerpet kontroll 

I 2016 sa daværende næringsminister Monica Mæland (H) at Norge vil kreve skjerpet kontroll av arbeidsforholdene når norske skip skal bygges ved verft i Polen.

Uttalelsen kom etter at Teknisk Ukeblad avslørte at en rekke norske skip kan knyttes til nordkoreanske arbeidere ved Crist-verftet i Gdynia. En innleid nordkoreansk arbeider døde mens han jobbet under det som ble betegnet som slavelignende forhold på et norsk skip i 2014.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.