FORSVAR

Ni Bell-helikoptre flyttes tilbake til Bardufoss

Ni Bell 412-helikoptre skal oppgraderes og stasjoneres i en egen skvadron på Bardufoss.

Ni Bell 412-helikoptre stasjoneres i en egen skvadron i Bardufoss. Bildet er fra en tidligere vinterøvelse i Norge.
Ni Bell 412-helikoptre stasjoneres i en egen skvadron i Bardufoss. Bildet er fra en tidligere vinterøvelse i Norge. Foto: Lars Magne Hovtun / H¾ren/ Forsvarets mediesenter
26. juni 2023 - 14:53

Helikoptrene skal etter planen være klare til bruk innen 2025, ifølge NRK. I 2019 ble Forsvarets Bell-helikoptre flyttet fra Bardufoss til Rygge i Østfold, og nå kommer altså ni av dem tilbake.

Hovedtillitsvalgt Pål Nygaard i Norges Offisersforbund sier at Hæren er avhengig av å ha en dedikert helikoptertjeneste, og at det er en svært god nyhet for Forsvaret, Hæren og landsdelen.

– At vi får en skvadron dedikert til Hæren med ni helikoptre er en gladnyhet. Det er særdeles viktig for Hærens oppgaveløsing. Og ikke minst – det vil ha en verdi for sivilsamfunnet.

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Les også

Framtiden i våre hender: – Oljefondet må rett og slett skjerpe seg

Nygaard mener at det er avgjørende med helikopterressurser i nord for at Hæren skal kunne løse sitt oppdrag i Nord-Norge.

– Utfordringen vår er at helikoptermiljøet er under meget sterkt press. Så denne gjenetableringen kommer i grevens tid. Vi må bevare de ressursene vi har på Bardufoss, og så må vi bygge opp og utdanne flere teknikere, flere piloter, flere systemoperatører. Men det er luftforsvarets personell, sier Nygaard.

– Hæren er klar for å fly helikopter, det er det ingen tvil om. Men understøtten er det luftforsvaret som har ansvar for, fortsetter han. 

Israels luftvernsystem stanser iranske raketter over det sentrale Israel. Iran gikk lørdag kveld og natt til søndag til et storstilt angrep mot Israel med hundrevis av raketter og droner. Angrepet er det første direkte mot Israel etter godt over 40 år som fiender.
Les også

Netanyahu: «De som skader oss, vil vi skade»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.