FORSVAR

Forsvaret med vellykket testing av nytt luftvernsystem

Hærens nye spesialdesignede kampluftvernssystem Nomad har nå blitt testet på Andøya. Det skal ha fungert fint.

Forsvarsmateriell og Forsvaret testet nylig ut Hærens nye spesialdesignede kampluftvernsystem NOMAD – Norwegian Maneuver Air Defence – på Andøya i Nordland.
Forsvarsmateriell og Forsvaret testet nylig ut Hærens nye spesialdesignede kampluftvernsystem NOMAD – Norwegian Maneuver Air Defence – på Andøya i Nordland. Foto: Foto: Ole-Sverre Haugli/ Forsvaret
18. juni 2024 - 08:01

– Vi har drevet en vellykket skarpskyting med systemet, hvor vi har testet hele kjeden: Fra sensorene plukker opp målet, til missilet skytes ut, sier prosjektleder Geir Sandberg i Forsvarsmateriell.

I første omgang skal det leveres seks Nomad-systemer til Forsvaret, og planen er at det skal være fullt operativ i løpet av perioden 2026–2028.

Luftvernet skal hovedsakelig beskytte Hærens materiell og personell mens de forflytter seg, men også når de står i ro.

– NOMAD er et høymobilt luftvernsystem med kort rekkevidde. Systemet består av radar, operasjonsrom og «launcher system» med missiler – alt på et nytt beltegående kjøretøy, opplyser Forsvarsmateriell.

Beltevognene kan holde høy hastighet og ta seg fram i vanskelig terreng.

– Hæren trenger moderne luftvern for å føre strid mot en høyteknologisk motstander. Å gjenopprette et kampluftvern til Hæren har derfor vært en prioritet, sier Jarle Nergård, sjef for luftkapasiteter i Forsvarsmateriell.

I den nye langtidsplanen for Forsvaret har et samlet Storting også vedtatt å kjøpe inn langtrekkende luftvern, blant annet for å beskytte hovedstadsområdet. I tillegg dobles mengden av det eksisterende NASAMS-luftvernet.

Nomad-systemet bruker IRIS-T-missiler, som tidligere ble brukt o F16-jagerfly. Men det skal etter planen omvæpnes til AIM-9X-missiler, fordi IRIS-T-missilene skal doneres til Ukraina.

Eirik Lie, sjef i Kongsberg Defence & Aerospace, foran et Nasams-batteri.
Les også

Kongsberg bekrefter: Utvikler langtrekkende luftvern for Nasams

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.