Hydrogen og klimagassutslipp – Nel-sjef Jon André Løkke

Nel-sjefen vil ha utslippsfri oppdrettsnæring innen seks år – ved hjelp av hydrogen

Administrerende direktør Jon André Løkke i Nel mener fornybar hydrogen er viktigst for å stoppe klimakrisen.

Gjødselindustrien kan få den største teknologiske nyvinningen de neste årene, tror Nel-sjef Jon André Løkke.
Gjødselindustrien kan få den største teknologiske nyvinningen de neste årene, tror Nel-sjef Jon André Løkke. (Foto: Eirik Helland Urke)

Administrerende direktør Jon André Løkke i Nel mener fornybar hydrogen er viktigst for å stoppe klimakrisen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Løkke har hatt en hektisk vår, særlig knyttet til eksplosjonen ved hydrogenstasjonen i Bærum. Hydrogen-lekkasjen varte i 2,5 timer før det eksploderte, viste granskingen, som ble lagt fram i full offentlighet i slutten av juni.

Nel-sjefen lovet da å dele erfaringene fra ulykken med hele den globale hydrogenbransjen.

– Hva ser du på som største utfordring i din bransje og for din bedrift/organisasjon nå?

– Det største fokuset i bransjen er å jobbe for å utkonkurrere fossile alternativ. For å få dette til må kostnadene ned, produksjonskapasiteten opp og teknologien utvikles videre. I Nel er vi godt i gang og bidrar med vår del på mange forskjellige områder. Akkurat nå jobber vi eksempelvis med å oppskalere elektrolyseproduksjonen vår med 10-gangen her i Norge. Ny fabrikk skal etableres, mange nye skal ansettes og kostnadene skal ned med mer enn 40%.

Sommerintervjuet

I en serie i sommer stiller TU.no spørsmål om teknologi og framtidsutsikter til en rekke teknologiledere i ulike norske selskaper og institusjoner. Serien går mandag–fredag fra 8. til 26. juli.

Her finner du intervjuene som er publisert.

– Hva tror du kan bli den største teknologiske nyvinningen i bransjen de neste tre årene, som kan bli tatt i bruk i stor skala?

– Gjødselindustrien, som i dag er den største forbrukeren av hydrogen står foran et grønt skifte, noe som vil kreve enorme mengder elektrolysekapasitet. Sammen med Yara har vi fått støtte gjennom PILOT-E ordningen til å utvikle neste generasjons grønne gjødselproduksjon. Utviklingen som skjer med hydrogen innen blant annet tungtransport og i maritim sektor vil også kunne få store implikasjoner. For å få til det grønne skiftet er vi helt avhengige av å ta i bruk fornybar hydrogen innen en rekke områder, vi har bare så vidt sett begynnelsen her. Og vi i Nel vil fortsette å tilpasse vår teknologiportofolie slik at vi kan støtte denne utviklingen på best mulig måte.

– Hva kan bli Norges mest spennende teknologieksport i årene framover?

– Vi tror at eksport av norsk hydrogenteknologi og hydrogen kan bli Norges viktigste bidrag til å redusere de globale klimagassutslippene, enkelt og greit. Et meget godt eksempel her er stålindustrien, den står i dag for hele 7% av de globale CO2 utslippene. Her har Nel en avtale med HYBRIT (eies av blant annet Vattenfall og SSAB) som skal introdusere fornybar hydrogen i produksjonen av stål til erstatning for å brenne kull, lykkes dette har verden tatt ett stort steg i riktig retning.

– Regjeringen utvides med en teknologi-minister, og du blir utnevnt. Hva blir din første ministergjerning?

– Jeg vil lansere (i) en plan for å bygge ut landsdekkende infrastruktur for hydrogen, (ii) erstatte det kullbaserte energisystemet på Svalbard med fornybar energi og hydrogen, (iii) samt innføre krav om fossilfri oppdrettsnæring innen 2025, også basert på fornybar hydrogen.

– Hvilket teknologi-buzz-ord er du mest lei av å høre – og hvorfor?

– Kanskje «Smart Industry 4.0», som skal fremstå som det er noe nytt, men egentlig ikke er det. Dette er ikke annet enn det vi jobber med hele tiden, nemlig kontinuerlig forbedring innen produksjon og drift – helt sentralt i å få ned kostnadene. Og her er det egentlig bare en nøkkelingrediens, nemlig få på plass en organisasjon i verdensklasse.

– Hvilken teknologi er den viktigste å satse på nå, for å bremse klimakrisen?

– Fornybar hydrogen selvfølgelig, de som ikke har forstått det allerede må sette seg bedre inn i sakene.

– Har du et forslag til en kandidat til Norwegian Tech Awards, som TU deler ut i høst, og hvorfor foreslår du den?

– Kan man nominere seg selv? Med tanke på hvor viktig hydrogen vil bli i det grønne skiftet, både for transport- og industrisektoren, burde det stå langt høyere opp på agendaen. Vi jobber hele tiden med neste generasjon teknologier og få andre selskaper i Norge bruker, relativt sett, like mye penger på teknologiutvikling som Nel. Vi er i front og jobber hardt for å øke forspranget. Nel var for øvrig i finalen i fjor, men gikk ikke til topps.

Kommentarer (25)

Kommentarer (25)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå