BYGG

Navs bedriftsundersøkelse: Fortsatt stor mangel på arbeidskraft i Norge

Mangelen på arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen er nær halvert på et år. Likevel er det fortsatt næringen med nest størst mangel.

Mangelen på arbeidskraft er lavere enn i fjor. Likevel mangler Norge 7.600 bygningsarbeidere.
Mangelen på arbeidskraft er lavere enn i fjor. Likevel mangler Norge 7.600 bygningsarbeidere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
9. mai 2023 - 07:37

Norske virksomheter mangler nesten 53.000 arbeidstakere. Mangelen er størst innen helse og omsorg, men det er også altfor få håndverks- og industriarbeidere.

Ifølge Navs nye bedriftsundersøkelse er etterspørselen høy, men fortsatt lavere enn i fjor da den var på rundt 70.000 personer.

– Selv om den anslåtte mangelen på kvalifisert arbeidskraft er betydelig lavere i år, er den fortsatt på et veldig høyt nivå. Med unntak av 2022 og 2019, må vi tilbake til 2008 for å finne et enda høyere nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Mangelen på arbeidskraft har gått ned i hele landet sammenlignet med i fjor, med unntak av Troms og Finnmark. Målt i absolutte tall er mangelen på arbeidskraft størst i Oslo, etterfulgt av Øst-Viken. Ser vi på mangelen på arbeidskraft målt i prosent, er den størst i Troms og Finnmark, etterfulgt av Nordland.

En av fire virksomheter opplever rekrutteringsproblemer. 26 prosent av virksomhetene svarer at de har hatt problemer med å få tak i arbeidskraft de siste tre månedene.

Mange bedrifter svarer at de ikke fikk ansatt noen, mens andre igjen endte opp med å ansette folk med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.

Tankskipet har kantret utenfor øya Mutsure.
Les også

Sju døde etter at kjemikalietankskip kantret

For få helsearbeidere

Yrkesgruppene det er størst mangel på:

  • Sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere og andre helsearbeidere
  • Butikk- og salgsmedarbeidere
  • Kokker
  • Tømrere, snekkere, rørleggere og elektrikere
  • Grunnskolelærere

Det er klart størst mangel på arbeidskraft innen helse og omsorg, der det mangler rundt 13.000 personer. Mangelen på arbeidskraft innen bygg- og anleggsbransjen har gått kraftig ned, fra 13.700 personer i fjor, til 7.600 personer i år. Samtidig er dette fortsatt næringen med nest størst mangel.

Lavere rekrutteringsoptimisme

Også forventningen om sysselsettingen framover er svakere enn i fjor. I år er nettoandelen virksomheter som venter vekst i sysselsettingen det kommende året, på 13 prosent. Dette er en nedgang fra 22 prosent i fjor og dermed på sitt laveste nivå siden 2016.

25 prosent av virksomhetene regner med å øke bemanningen det kommende året, mens 11 prosent venter en reduksjon. 64 prosent tror ikke det blir en endring i bemanningssituasjonen.

Tilbakegangen i forventet rekruttering er størst innen overnatting og servering, bygg og anlegg og informasjon og kommunikasjon. Undervisningsnæringen er den eneste bransjen i rapporten som forventer negativ vekst.

Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor.
Les også

Milliardnedgang for sjømateksporten

Må legges til rette for fagarbeidere

Ifølge Navs nye omverdensanalyse vil behovet for kvalifisert arbeidskraft fortsette å øke i årene framover. Analysen fremhever også global usikkerhet og risiko for økte inntektsforskjeller.

– Med tanke på det store behovet for fagarbeidere, må det i større grad legges til rette for at arbeidstakere får den opplæringen de trenger på arbeidsplassen. Både utdanningssektoren, Nav og arbeidsgiverne selv må jobbe sammen for å finne gode løsninger, sier Holte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Navs bedriftsundersøkelse ble gjennomført fra 30. januar til 17. mars i år blant et representativt utvalg av alle landets offentlige og private virksomheter. Nesten 11.000 virksomheter har deltatt i årets undersøkelse.

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i Nasjonal transportplan, mener NAF.
Les også

Fylkesveiene: Forfall og rassikring vil koste 166 milliarder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.