KARRIEREARBEIDSLIV

NAV-tvang skal få trygdede i jobb

Dag Yngve Dahle
5. mars 2009 - 11:47

Saglie holdt i forrige uke et innlegg om kvaliteten på NAVs virkemiddelapparat under Fafo-konferansen i forrige uke.

Da sa han at også næringslivet må ta ansvar for å ansette folk som ikke er så attraktive på arbeidsmarkedet.

Stiller krav

– I Norge har vi i liten grad stilt krav til bedriftene når det gjelder å ta sosialt ansvar, slik myndighetene i Danmark og Tyskland har gjort. Nå ønsker vi at bedriftene tar mer ansvar å ansette marginaliserte arbeidstakere, sier Saglie til Teknisk Ukeblad.

– Hvordan skal dette gjennomføres?

– Det kan være snakk om å pålegge bedriftene et krav om å rekruttere en viss andel arbeidstakere med redusert arbeidsevne, for eksempel folk med fysiske handikap, sier han.

NAV venter 100.000 ledige

Mange er utenfor

– NAV kan ikke lage arbeidsplasser, men på denne måten kan vi få disse arbeidstakerne inn i arbeidsmarkedet, sier NAV-sjefen.

Forleden kom OECD-rapporten der Norge får pepper for å OECD: Norge skjuler ledigheten ved å gi folk som egentlig er uten arbeid trygd eller sykepenger.

I dag står 7 – 800.000 nordmenn utenfor arbeidsmarkedet. Særlig andelen som går på uføretrygd har økt sterkt det siste tiåret.

Flest får sparken til jul

Nytt for NHO

NHO har ikke hørt om NAVs planer.

– Nei, dette er nytt for oss. I dag inneholder IA-avtalen en bestemmelse om å ta inn denne gruppen arbeidstakere. Er det snakk om det, er dette uproblematisk, sier Liv Ragnhild Teig, direktør i NHOs avdeling for arbeidsliv.

Hun legger til:

– Er det slik at NAV planlegger nye tiltak, må det gjennom en prosess med politikere og partene i arbeidslivet. Vi vil kommentere dette ytterligere når planene eventuelt foreligger, sier Teig.

OECD: Norge skjuler ledigheten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.