Nasjonale turistveger 30 år: – De har bidratt til å definere oss som arkitekter

Fra 15. til 25. juni parkerer Nasjonale turistveger på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i anledning sitt 30-årsjubileum. Det er ikke en tilfeldig valgt rasteplass.

Skreda rasteplass i Vestvågøy, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula as
Skreda rasteplass i Vestvågøy, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula as Foto: Silja Lena Løken
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
15. juni 2023 - 08:30

Professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Beate Hølmebakk, mener Nasjonale turistveger har hatt betydning for mange arkitekturpraksiser i Norge. Arkitektkontoret Manthey Kula, som hun driver sammen med Per Tamsen, har hatt flere oppdrag for Nasjonale turistveger.

– De har gitt oss mulighet til å utvikle gjennomarbeidete prosjekter som har vekket internasjonal oppmerksomhet og bidratt til å definere oss som arkitekter, sier hun.

Et Sikorsky S-92 fra Bristow står klart til avgang fra riggen Maersk Interceptor. Bildet er fra 2015.
Les også

Bekymring: – Vi har etterlyst en plan B

– Viktig formidling av norsk arkitektur

To av Manthey Kula-prosjektene er blitt nominert til EU Mies Award. Hølmebakk mener det er viktig for AHO at lærerne er synlige i det internasjonale, arkitektfaglige landskapet gjennom publikasjoner, utstillinger, nominasjoner og priser.

– Nasjonale turistveger har i høyeste grad bidratt til å formidle norsk arkitektur og det mener jeg skolen har nytt godt av, sier hun.  

Mange turistvegarkitekter har vært tilknyttet skolen som forelesere, kritikere og sensorer. Hølmebakk understreker at det ikke er noen automatikk i denne koblingen.

– AHO er et sted det er og har vært faglig interessant å undervise, og mange dyktige arkitekter har ønsket å være en del av AHO-miljøet, sier professoren.

Lang liste med AHO-aktører

Lista er ikke fullstendig, men disse ingeniørene og arkitektene som arbeider eller har arbeidet på AHO har prosjektert og/eller bygd for Nasjonale turistveger: 

Kristoffer Apeland, Finn-Erik Nilsen, Jan Olav Jensen, Børre Skodvin, Torunn Golberg, Carl-Viggo Hølmebakk, Håkon Vigsnæs, Einar Jarmund, Knut Hjeltnes, Beate Hølmebakk, Tanja Lie, Espen Vatn, Jørgen Tandberg, Nuno Almeida og Luis Callejas.

Program for jubileumsarrangementet Rast på AHO fra15. til 25. juni består av utstillinger og fagseminarer om turistvegene i relasjon til både kunst, reiseliv og arkitektur.

Adresse: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Maridalsveien 29.

Kjemisett for barn ligger bak en rettsvist om standarder. Etter flere rettsrunder i EU er dommen at harmoniserte standarder skal være fritt tilgjengelig – noe som i praksis betyr gratis.
Les også

Kjemisett for barn har satt milliardindustri i spill

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.