FORSVAR

Støre lover å ta grep etter sak om russiske hytteeiere i nord

Flere russere som kobles til president Vladimir Putins regime, eier hytter nær Forsvarets militærbase i Bardufoss. Statsministeren lover å ta grep.

TV2 avslørte i helgen at høytstående russere eier hytter nær norske forsvarsanlegg. Statsminister Jonas Gahr Støre, her under framleggelsen av Forsvarets langtidsplan fredag, vil ta grep.
TV2 avslørte i helgen at høytstående russere eier hytter nær norske forsvarsanlegg. Statsminister Jonas Gahr Støre, her under framleggelsen av Forsvarets langtidsplan fredag, vil ta grep. Eirik Helland Urke
6. apr. 2024 - 23:58

– Dette illustrerer at det er noe vi må følge veldig nøye med på. Hvem er det som eier eiendommer i Norge? Hvor er de lokalisert, og kan det være en sikkerhetstrussel? Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det også hefter sikkerhetsspørsmål, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere, blant annet en klynge med hytter ved Bardufoss. Hyttene er lokalt kjent som russerhyttene, ifølge TV 2.

I tillegg til Bardufoss flystasjon, ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter her. Området er også viktig for Nato.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I dag er det ingen systematisk kontroll over hvem som kjøper privat eiendom i Norge, men statsministeren sier de nå har styrket regelverket og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har skjerpet rutinen.

Flere tiltak har imidlertid ennå ikke trådt i kraft.

– Vi jobber også blant annet med Finland for å se på deres erfaringer. Vi skal hindre at det kommer oppkjøp fra aktører vi ikke er trygge på i nærheten av slike installasjoner, sier Støre.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte i februar at blant annet Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg. Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST.

En av eierne er ordfører Igor Morar i Murmansk by. Han representerer Putins parti Forent Russland og har flere ganger uttrykt støtte til krigen i Ukraina.

Morar ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Viktor Saygin sitter i dumaen i Murmansk og har kjøpt tre av hyttetomtene i fjellandsbyen. Datteren står som eier av den ene.

TV 2 har ikke klart å komme i kontakt med Saygin. Etter først å ha sagt seg villig til å kommentere saken, har datteren hans ikke besvart kanalens henvendelser.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.