BYGG

Nanomaterialer skal gi vinduer som kan rense seg selv

Inspirert av nattsvermere.

Nanostrukturen avviser vann og minsker gjenskinner fra sollys.
Nanostrukturen avviser vann og minsker gjenskinner fra sollys. Bilde: Alaric Taylor, University College London
28. jan. 2016 - 18:18

Ved å la seg inspirere av strukturen i nattsvermere sine øyne, har studenter ved University College London utviklet en helt ny type glass.

Glasset skal, ifølge forskerne, redusere graden av gjenskinn fra solen, samt rense seg selv, kun ved hjelp av regnvann. Det skriver danske Ingeniøren.

Reduserte kostnader

Bakgrunnen for forskningsarbeidet er den økende interessen for å bygge i høyden.

Høye bygg med mye glass fører nemlig til betydelig tids- og pengebruk når det kommer til vindusvasking.

Utgangspunktet til forskerne har vært at man på en skyskraper bruker like mye penger på å vaske vinduer de første fem årene, som det kostet å installere dem. Det fremgår av en pressemelding universitetet selv har sendt ut om oppfinnelsen.

– Det nye glasset vil gi en kraftig reduksjon i disse kostnadene, sier prosjektleder Dr Ioannis Papakonstantinou ved universitetet.

Og legger til at glasset også skal redusere gjenskinnet inn i byggene med 95 prosent sammenliknet med konvensjonelt glass.

Lavere energibruk

Strukturen i glasset etterlikner øynene til en nattsvermer, og består av koniske former. Disse minimerer overflaten som kommer i kontakt med vann når det regner og fører dermed til at regnvann raskt renner bort og tar med seg eventuell skitt fra overflaten.

I et mikroskop likner strukturen små spyd plassert tett sammen. Hvert spyd er ikke mer enn 200 nanometer stort, tilsvarende en hundredel av et menneskes hårstrå.

Over denne strukturen har forskerne plassert en 5-10 nanometer tykk film som i tillegg skal gjøre at glasset holder bedre på varmen enn konvensjonelt glass.

Forskerne mener at denne filmen, som består av vanadiumoksider, skal kunne gi byggene med dette glasset en energibesparelse på rundt 40 prosent.

Håper på masseproduksjon

Forskerne ser nå på muligheten for å starte storproduksjon av glasset.

– Vi er i samtaler med en rekke engelske produsenter som er interessert i å produsere glasset. Nøkkelen for å få dette ut i markedet er storproduksjon, sier professor Ivan Parkin til universitetets hjemmeside.

Han mener smarte vinduer kan være å finne i markedet om mellom tre og fem år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.