SAMFERDSEL

Nå skal Sørlandsbanen og Vestfoldbanen kobles sammen

Utredningen av å koble sammen Sørlandsbanen med Vestfoldbanen skal settes i gang. (Bildet er for ordens skyld fra Østfoldbanen).
Utredningen av å koble sammen Sørlandsbanen med Vestfoldbanen skal settes i gang. (Bildet er for ordens skyld fra Østfoldbanen). Bilde: Rune Fossum/NSB
18. mars 2014 - 11:33

Under Jernbaneforum 2014 ble det full jubel i salen da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) lovet start på utredningsarbeidet for å koble sammen Sørlandsbanen og Vestfoldbanen.

– Jeg kan ikke love når koblingen eventuelt vil skje, men Samferdselsdepartementet vil nå be Jernbaneverket sette i gang med utredningsarbeider for sammenkoblingen, sa Solvik-Olsen til en fullsatt sal.

Stor jubel

Da Nasjonal Transportplan (NTP) ble lagt frem i april i fjor, stod det ingenting om sammenkoblingen av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen, til den såkalte Grenlandsbanen.

Dette ble endret da stortingsflertallet stemte for sammenkoblingen i juni. Og regjeringen varslet at Jernbaneverket ville bli bedt om å utrede sammenkoblingen innen 2018.

Det vakte stor jubel blant jernbaneentusiastene som deltok på Jernbaneforum da samferdselsministeren varslet at arbeidet skal settes i gang nå.

Les også: Dropper ballast - støper sporet rett i tunnelgrunnen

En time kortere reisetid

En sammenkobling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen vil gjøre reisetiden mellom Sørlandet og Oslo opp til en time kortere enn i dag.

Den har i lang tid blitt etterspurt av ordførerne i Vest-Agder, som i februar sendte en uttalelse til Samferdselsdepartementet og samferdselsministeren.

I brevet understrekte de at sammenkoblingen av banene er en sak av svært stor betydning for deres fylke, og krevde oppfølging av løftet i løpet av kort tid.

Tidligere i år sendte også samtlige ordførere i Aust-Agder det samme oppropet til Samferdselsdepartementet.

Les også: Nå kan du se hvor ofte ditt tog er forsinket

Jernbaneverket er klare

Reidar Braaten i Jernbaneforum sør er veldig glad for at statsråden nå vil bestille utredningen.

– Denne koblingen vil gjøre at man kan reise en time kortere fra Kristiansand til Oslo. Er Jernbaneverket klare til å sette i gang med utredningen så den er ferdig i god tid før 2018?, spurte han Jernbanedirektør Elisabeth Enger.

– Det vet du at vi er klare for, svare Enger.

Og la til at Jernbaneverket vil være klare til å sette i gang med arbeidet så snart de får muligheten fra Samferdselsdepartementet.

Les også:

Fornebubanen kan bety farvel til motorvei gjennom Oslo

Nå starter planleggingen av lyntog til Gøteborg

Svenskene har bygget for 200 km/t. Det er bare for Norge å koble seg på  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.