KRAFT

Nå skal det bli enklere for plusskunder å levere strøm til nettet

NVE foreslår å endre regelverket.

Plusskunder skal slippe å betale innmatingstariff og nettleie og avgifter på strømmen de selv bruker, foreslår Norges vassdrags- og energidirektorat.
Plusskunder skal slippe å betale innmatingstariff og nettleie og avgifter på strømmen de selv bruker, foreslår Norges vassdrags- og energidirektorat. Bilde: Caroline Drefvelin
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. juni 2014 - 11:27

Endringene medfører forenkling for både kundene og nettselskapene.  

– Vi foreslår endringer som gjør at det blir et felles regelverk og like rettigheter for strømkunder som produserer strøm, og som ønsker å levere strømmen de ikke selv bruker på nettet. Dette betyr blant annet at såkalte plusskunder som installerer solceller på taket ikke lenger trenger å ha en egen strømmåler for å måle produsert strøm, men kan ha én smart strømmåler som måler både produksjon og forbruk, sier avdelingsdirektør Ove Flataker i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Les også: Shell krever 659 millioner for strømutkobling på Nyhamna

Slipper innmatingstariff

Forslaget til forskriftsendringer er utformet slik at det ikke er noe tak på hvor mye strøm plusskundene kan produsere til eget forbruk, men det er satt en begrensing på at en de ikke kan levere mer effekt tilbake til nettet enn 100 kW.

Det tilsvarer effekten som 8-10 bolighus bruker en kald vinterdag.

– Forslaget innebærer også at plusskundene ikke betaler innmatingstariff slik øvrige kraftprodusenter må gjøre, og at de i tillegg slipper å betale nettleie og avgifter på strømmen de selv bruker, sier Flataker.

Les også: Bistanden til ren energi hjelper ikke de fattige

Zero fornøyd

Miljøstiftelsen Zero er fornøyd med de foreslåtte regelendringene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har lenge ment at det er viktig å få en forutsigbar og rettighetsbasert plusskundeordning. Vi tror det kan komme mye flere solcelleanlegg i Norge i løpet av ganske kort tid. Derfor er det veldig bra at NVE nå gjør endringer i ordningen, sier politisk rådgiver Siri Hall Arnøy i Zero til Teknisk Ukeblad.

Hun mener likevel at ordningen må bedres for borettslag.

– Det kan ikke være sånn at det må trekkes en ledning fra solcellepanelet til hver enkelt leilighet for at vi som bor i borettslag skal kunne bli plusskunder. Dette blir unødvendig byråkratisk, sier Arnøy.

Zero vil derfor bruke høringsrunden til å foreslå en mer fleksibel praktisering for borettslag.

–  Vi opplever allerede at interesserte borettslag tar kontakt og stiller spørsmål om muligheter for solceller på takene sine, og vi må ikke stenge disse ute fra plusskundeordningen, sier Arnøy.

Les også:

Nå kan solfangere generere superkritisk vann

Asia installerte over halvparten av verdens solceller i fjor

Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.