ROMFART

Nå kommer nordlysvarselet

NORDLYS: Bildet er ikke fra Nord-Norge, men fra Bærum utenfor Oslo, like før jul.
NORDLYS: Bildet er ikke fra Nord-Norge, men fra Bærum utenfor Oslo, like før jul.Bilde: Øyvind Guldbrandsen

Om nordlyset

  • Aurora Borealis er det internasjonale navnet på nordlys. Det betyr "morgenrøden i nord".
  • Sola sender ut solvind, som er en strøm av elektrisk ladde partikler (elektroner, protoner og heliumkjerner).
  • De ladde partiklene kommer inn i atmosfæren, hvor de blir påvirket av jordas magnetfelt og styrt mot et ovalformet område rundt hver av de magnetiske polene. Denne kalles nordlysovalen. I Norge følger nordlysovalen et belte langs kysten av nordre Nordland, Troms og Finnmark.
  • Solvindpartiklene kolliderer med luftmolekyler i den øvre atmosfæren. Luftmolekylene består hovedsakelig av oksygen og nitrogen. Når denne kollisjonen skjer, sendes kollisjonsenergien ut som lys.
  • Nordlys forekommer stort sett mellom 100 og 300 kilometer fra jorden.
  • Langs nordlysovalen kan man se nordlys nesten hver eneste stjerneklare natt i vinterhalvåret - så sant det er oppholdsvær. I Oslo-området kan man observere nordlys et par ganger hver måned, mens det så langt sør som Berlin knapt vises en gang hvert år.


Vi har værvarsler og pollenvarsler. Nå får vi også nordlysvarsler.

Samarbeid

Nordlysvarselet skal gjøre det lettere å vite når dette flotte naturfenomenet inntreffer, og er spesielt rettet mot turistnæringen.

I praksis vil dette foregå ved at Norsk Romsenter og UNIS på Svalbard overvåker solens aktivitet, og gir informasjon om hvorvidt vi får nordlys til Storm Weather Center. De kobler denne informasjonen sammen med værforhold og geografi.

- På den måten kan vi ikke bare si at det blir nordlys, men også om det blir synlig. Det avhenger både av skydekket, og geografisk hvor langt unna du kan se nordlyset i horisonten, sier Siri Kalvig, Storm Weather Center, til TU.no.

For turistene

Seniorrådgiver og solforsker Pål Brekke, Norsk Romsenter, tror tjenesten vil bli populær for turistnæringen, og ser for seg at hoteller kan abonnere på tjenesten for å kunne informere sine gjester om nordlysforholdene via TV-en på rommet eller i resepsjonen.

- Dette blir ingen åpen tjeneste med det første, og vil ikke inngå i noen værmelding på TV. Det blir en tjeneste man må betale for, på samme måte som Storms spesielle værmeldinger til sjøs, sier Brekke.

Ikke SMS ennå

Etterhvert kan det imidlertid også bli snakk om å tilby nordlysvarselet til oss alle via SMS.

- Til tross for at flere medier har skrevet det, er ikke SMS-varselet klart ennå. Før den tid trengs det mer teknisk utvikling, og vi må finne ut om det er et marked med interesse for en slik tjeneste, sier Kalvig.

Vind og solstormer

Sola, og forstyrrelser i jordas magnetfelt, overvåkes kontinuerlig. Det er det som gjør det mulig å forutsi når forholdene vil ligge til rette for nordlys.

Satellitter måler solvindens hastighet. Når solvindene er ekstra sterke, dobler de hastigheten til cirka 600 km/t. Da blir kollisjonen med luftpartiklene i atmosfæren kraftig, og magnetfeltet sender det oppsiktsvekkende nordlyset utover nordlysovalen.

Dersom det er solstormer, så partikkelstrømningen fra sola blir ekstra sterk, får vi også ekstremt kraftig nordlys. Da er det også synlig lenger sør.

Utfordrende tidsaspekt

- Det er et godt tidspunkt for å få nordlysvarselet på plass nå. Vi vil få et nytt solmaksimum med enormt mye aktivitet de neste årene, og sannsynligvis vil vi få det kraftigste nordlyset på 50 år også sør i landet, sier Pål Brekke.

Utfordringen nå blir å kunne varsle nordlys flere dager frem i tid.

Det er lett å varsle hvordan nordlyset vil bli de neste timene, fordi man da kan gå ut ifra solvinden fra sola akkurat nå. For å varsle lenger frem i tid blir man nødt til å ta i bruk mer manuelle målinger, hvor man tar utgangspunkt i solas rotasjon for å vite hvilken del av sola som til enhver tid vender mot jorda.

Lanseres søndag

Nordlysvarselet lanseres under åpningen av konferansen Arctic Frontiers og Nordlysfestivalen i Tromsø søndag 21. januar.

Da vil Siri Kalvig og Pål Brekke fortelle om nordlyset og den nye varslingsmetoden.

- Vi håper selvfølgelig at det blir nordlys den dagen. Ellers forsvinner jo litt av glansen fra lanseringen, sier nordlysentusiast Siri Kalvig.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.