IT

Nå kan du registrere sneipen på stranda i egen søppelapp

Skal hjelpe forskerne å finne ut av de enorme søppelmengdene i verdenshavene.

Ny app for søppeljegere: Finner du mye søppel langs stranda, kan du nå registrere alt fra plastikkgjenstander, sigarettstumper, flasker og fiskeutstyr i den nye appen LitterWatch.
Ny app for søppeljegere: Finner du mye søppel langs stranda, kan du nå registrere alt fra plastikkgjenstander, sigarettstumper, flasker og fiskeutstyr i den nye appen LitterWatch. Bilde: Colourbox
4. mars 2014 - 13:11

Det europeiske miljøbyrået EEA har lansert en ny app som skal hjelpe forskere å tette kunnskapshullene de har når det kommer til de enorme mengdene med søppel som flyter på verdenshavene.

Med appen Marine Litterwatch, som nå er tilgjengelig for Android-brukere, skal publikum langs strendene og aktive ildsjeler og organiserte grupper som plukker søppel på lokale strender, kunne legge inn informasjon om søppelet de finner.

Ifølge EEA er forsøpling av verdenshavene en økende trussel både mot det marine miljøet, for folks helse og velbefinnende.

Søppel fra et sted kan flyte flere hundre kilometer avgårde, drepe fugl og pattedyr og sågar ende opp i maten til folk et annet sted på kloden.

Mangler data

Problemet er at forskerne har store kunnskapshull når det kommer til data om hva søppelet består av, hvordan det beveger seg og opprinnelsen til avfallet som havner i sjøen.

– Innbyggere kan spille en viktig rolle i å øke datamengden og informasjon om søppelet, som vi trenger for å bekjempe og forebygge marin forsøpling. Når borgerne blir aktivt engasjert i datainnsamlingen, blir de også oppmerksom på miljøspørsmål i sine lokalområder, heter det i initiativet.

Det å gjøre folk bevisste på problemene søppel som havner i havet forårsaker, er viktig for å få bukt med problemet og stimulere folk til bærekraftig atferd, mener EEA. 

Data innsamlet med den nye appen skal bidra til å øke kunnskap i arbeidet med Det europeiske Havstrategidirektivet (MSFD). MSFD jobber for å innføre nasjonale, marine miljøstrategier i EU-land innen 2020.

Les også: Her skal Oslo-avfallet bli til flytende biogass

Plast overalt

– Man finner plast overalt, og vi vet at sjøfugl og pattedyr dør hvert år etter at de har spist større plastbiter eller viklet seg inn i annet søppel, sier stipendiat Inger Lise Nerland ved Norsk institutt for vannforskning.

Selv forsker hun på mikroplast, plastsøppel i form av veldig små partikler, såkalte nano- og mikropartikler fra for eksempel kosmetikkprodukter som forurenser det marine miljøet.

– Hovedproblemet nå er at vi ikke har gode data. Også i Norge, når det gjelder for eksempel mikroplast, vet vi egentlig ingenting om mengden. Vi trenger absolutt storskaladata også på dette feltet, sier Nerland til Teknisk Ukeblad.

På verdensbasis ble det produsert 288 millioner tonn plast i 2012, ifølge Forskningsrådet. 28 millioner tonn av dette er beregnet å ha endt opp i havet.

Marine Litterwatch håper at engasjerte enkeltpersoner, såvel som personer som allerede er med i organiserte grupper nå tar i bruk appen til å legge inn data de finner på sine strender.

Appen skal bli tilgjengelig for Iphone og Ipad i løpet av april.

Les også:

Snart kan madrassen din lages av CO2

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Slik vil de lage isolasjon av søppel

Kjørte 20000 km på frityrolje  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.