Mandag 5. januar går startskuddet for Enovas nye rettighetsbaserte støttesystem for enøk-tiltak for boligeiere.
Enovatilskuddet åpner for at husholdninger kan søke om støtte til ett eller flere tiltak fra en "meny" med 12 energisparetiltak.
Den største endringen er at boligeiere nå kan kjøpe først, og få pengene tilbake etterpå.
– Nå slipper du å søke før du kjøper. Du registrerer kvitteringene i en nettportal og får pengene tilbake, sannsynligvis innen ti virkedager, sier programansvarlig Tor Brekke i Enova til Teknisk Ukeblad.
Tidligere har Enova-støtte forutsatt en søkeprosess i forkant, hvor huseiere fikk tilslag eller ikke.
Teknologinøytral
Ordningen inkluderer støtte til lokal, fornybar elektrisitetsproduksjon.
Det innebærer at boligeiere i Norge for første gang kan få offentlig støtte til å installere solcelle-panel for eksempel på taket.
– Støtten er teknologinøytral, vi gir også støtte til små vindmøller eller biobaserte anlegg. Men det er stor interesse rundt solceller, og vi tror det er dette som blir den mest brukte teknologien, sier Tor Brekke, programansvarlig for boligmarkedet i Enova.
Enova-støtten til den lokale elektrisitetsproduksjonen består av gir en grunnstøtte på 10.000 kroner, plus 1250 kroner per installerte kilowatt opp til 15 kilowatt.
– For de fleste er det ikke aktuelt med mer enn dette, sier Brekke.
Støtten forutsetter at huseier har inngått en plusskunde-avtale med nettleverandør, slik at huseier leverer inn den elektrisiteten han eller hun selv ikke bruker på solrike dager til nettet.
Les også: Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller
Flere nyheter
På listen over de 12 enøk-tiltakene som inngår i Enovas nye støttesystem er det også andre nye tilskudd.
Nå kan boligeiere også for første gang søke om støtte til avtrekksvarmepumper og installasjon av varmegjenvinner for å utnytte varmen fra avløpsvann (såkalt gråvann).
Det er også nytt at Enova gir tilskudd til å fase ut olje- eller parafinkaminer, og ikke bare oljefyrer.
Ellers beholdes støtten til varmestyringssystem, solfangere, varmepumper (luft-til-vann og væske-vann), biokjeler, bioovner og energirådgivning.
– Men vi gjør også noen endringer for noen av disse tiltakene, både ved at vi justerer støttebeløp og at vi lemper på noen krav, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad i en melding.
Les også: Her vil de bygge Europas største solkraftverk
Støtte til varmeløsninger har tidligere i stor grad vært knyttet opp mot utfasing av oljekjel. Det har utelukket nye boliger fra ordningen, i og med at det i stor grad er eldre boliger som har dette.
– Nå fjernes vi denne avhengigheten slik at også nye boliger kan få tilskudd til for eksempel biokjel eller varmepumpe for å forsyne sitt vannbårne varmeanlegg. Det innføres også høyere støtte til væske vann varmepumper i forhold til luft-vann, sier Brekke til Teknisk Ukeblad.
Tidligere har det også vært krav til måling av tilført elektrisitet og avgitt varme for varmepumper. Nå blir denne målingen frivillig, men støttebeløpet blir større dersom varmepumpen har eller får installert energimåling.
Erstatter skattefradrag
Det nye støttesystemet til Enova kommer som erstatning for den blå-blå regjeringens løfte om å innføre en ordning med skattefradrag for enøk-tiltak i husholdninger.
Da den blå-blå regjeringen tilstrådte lovet den å innføre en ordning med skattefradrag for enøktiltak i husholdningene. Dette viste seg imidlertid å bli vanskelig.
Målet er lavere priser
Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, vil regjeringen bruke bruke 250 millioner kroner på den nye ordningen i 2015. Brekke vet ikke hvor mye som kommer til å gå til elektrisitetsproduksjon.
– Det er et stykke fram til installasjon av solceller er lønnsomt for boligeiere. Vi ser at folk vil gjøre det likevel, derfor tar vi en del av regningen. Målet er som for allle de andre teknologiene, å utvikle markedet slik at prisene etterhvert går ned, og at investeringen blir lønnsom for boligeiere selv uten støtte, sier Brekke til Teknisk Ukeblad.
Les mer om hvilke tiltak du kan få støtte til gjennom Enovatilskuddet her.
Les også:
Verdens største solcelleanlegg er satt i drift