SKIP

Nå er verdens første plug-in hybridferge levert

Fiskerstrand Verft har levert MF Hornstind til Torghatten. Her testes den før den skal inn i rute på Helgelandskysten i Nordland.

MF Hornstind ble levert til Torghatten fra Fiskerstrand Verft 23. juni. Den 70 meter lange fergen har plass til 50 biler på dekk, 10 på hengdekk og seks vogntog. Fergen er hybrid med ladbare batterier via landstrømplugg.
MF Hornstind ble levert til Torghatten fra Fiskerstrand Verft 23. juni. Den 70 meter lange fergen har plass til 50 biler på dekk, 10 på hengdekk og seks vogntog. Fergen er hybrid med ladbare batterier via landstrømplugg. Bilde: News On Request/Torghatten
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
28. juni 2017 - 10:57

Fergen med plass til 60 biler og 6 vogntog blir verdens første ladbare hybridferge.

Rederiet er nå i gang med innkjøring, testing og opplæring av mannskap (se video nederst i artikkelen). 

MF Hornstind har installert et 500 kWh batteri, men er klargjort for biodrivstoff og eventuelt ombygging til 2.000 kWh-batterier og helelektrisk drift.

Lades om natten

Batteriene lades hver natt med landstrøm. I drift vil batteriene lades mens generatorsettene, fire mindre Nogva med Scania DI16-motorer, kjøres optimalt. Det betyr 20 prosent drivstoffreduksjon.

Ved bruk av biodiesel, vil CO2-utslippene reduseres med 60 prosent. Utslipp av nitorgenoksider går da ned med ca. 85 prosent.

MF Hornstind

  • Lengde: 70 meter
  • Bredde: 14,2 meter
  • Dødvekttonn: 500
  • Kapasitet: 60 personbiler, 6 vogntog
  • Batteri: 500 kWh - kan utvides til 2 MWh

Fra tirsdag 4. juli skal fergen inn på en del av Kystriksveien, riksveg-sambandet Tjøtta-Forvik, en del av fylkesvei 17 på Helgelandskysten. Fergen vil bruke 50 minutter på ruta.

Multi Maritime har designet den 70 meter lange 14,3 meter brede fergen, som er bygget med tett værdekk for å tåle tøffe forhold.

Norske leveranser

Det elektriske systemet om bord er levert av ABB med batteripakke fra ZEM. Rolls-Royce har levert azipullpropellene tilpasset driftsmønsteret.

Skroget ble bygget i Polen og utrustet ved Fiskerstrand på Sunnmøre. Fergen ble overlevert St.Hansaften.

Testing og innkjøring av plug-in batteri-hybride MF Hornstind.
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.