Nå er rapporten klar: Flere forhold utløste raset over E6 i Malvik

Det var et sammenfall av årsaker som førte til skredet ved Stavsjøfjelltunnelen på E6 i Malvik 4. mai 2022.

Fra jordraset i forbindelse med E6-utbyggingen ved i Malvik 4. mai i fjor.
Fra jordraset i forbindelse med E6-utbyggingen ved i Malvik 4. mai i fjor. Foto: Joakim Halvorsen/NTB
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. feb. 2023 - 13:52

Skredet ble utløst i en skråning med løse masser sør for E6. Ulykken skjedde under arbeid med å gjøre området klart for påhugg for en ny tunnel for E6. Ulykken hadde stort skadepotensial, men heldigvis fikk det ikke fatale konsekvenser.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård avduket i desember en av nettstasjonene som Statens vegvesen bruker i byggingen av ny miljøgate i Gran sentrum. Dette gjøres tilnærmet utslippsfritt. Pilotprosjektet fikk midler i 2023, og fullføres før jul i 2024.
Les også

Vil bruke 58 millioner på utslippsfrie anleggsplasser

Labil grunn med for mye belastning

Nye Veier ba Sintef om en ekstern gransking av skredet, og nå er rapporten klar. Granskingsgruppens mandat var blant annet å identifisere direkte, medvirkende og bakenforliggende årsaker til at raset ble utsløst og fikk det omfang det fikk.

Sintef peker på følgende direkte årsaker til skredet 4. mai:

  • Labil grunn som følge av høy grunnvannstand som følge av vanntilførsel fra nedbør og snøsmelting.
  • Påført last fra fyllmassene som ble mellomlagret øverst i skråningen.
  • Belastningen fra selve gravemaskinen som jobbet i området.
Det var et sammenfall av årsaker som førte til skredet ved Stavsjøfjelltunnelen på E6 i Malvik 4. mai, 2022. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Det var et sammenfall av årsaker som førte til skredet ved Stavsjøfjelltunnelen på E6 i Malvik 4. mai, 2022. Foto:  Nye Veier

Tydelig ansvarsfordeling i byggherreforskriften

- Rapporten gir en tydelig og god teknisk forklaring på årsaken til skredet, og gir oss viktig lærdom. Dette er spesielt viktig for vårt prosjekt, der det håndteres store mengder med løsmasser, sier utbyggingsdirektør Espen Almlid i Nye Veier.

- Nye Veier har et selvstendig ansvar etter byggherreforskriften. Vi koordinerer og følger opp at hensynet til helse, sikkerhet og arbeidsmiljø blir ivaretatt. Forskriften er en god ramme for styring av risikoen i våre prosjekter. Vi setter krav til totalentreprenørene bygd på bestemmelsene i denne forskriften, lover og standarder i bransjen. Byggherreforskriften er vår ramme for å følge opp totalentreprenørene, sier Almlid.

Rapporten fra SINTEF peker også på bakenforliggende faktorer som kan ha bidratt til skredet. Her peker de blant annet på forhold knyttet til risikostyring, geologisk og geoteknisk kompetanse og ressurser, rapportering og oppfølging av uønskede hendelser, samhandling og byggherrens oppfølging, styring og kontroll.

Bergsprengningsleder Jan Erik Neergård i Hæhre Entreprenør fyrer her av av sin 300. salve i Åstunnelen.
Les også

Én million kilo sprengstoff gikk med for å lage hull til ny E6-tunnel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.