BYGG

Møter bortkomne bilister med piggene ute

PIGGER TIL MOT UHELL: Med piggene ute håper Vejdirektoratet i Danmark å hindre bilister i å havne i feil kjøreretning på motorveien.
PIGGER TIL MOT UHELL: Med piggene ute håper Vejdirektoratet i Danmark å hindre bilister i å havne i feil kjøreretning på motorveien. Bilde: Guardian Traffic Systems

Målet er å unngå at bilister kjører ned avkjøringsramper, og ender i feil retning på motorveien.

Sensorautomatikk

Punktert dekk
FLATT: Det danske veidirektoratet mener det er bedre med flate dekk enn ødelagte liv i front-mot-front-ulykker. Wikimedia Commons
En sensor montert i veikanten skal registrere kjøretøy som er på vei ned avkjøringsrampen. Så fort en bil kommer feil vei, vil pigger komme opp fra en flat stålboks montert i veien for å punktere kjøretøyet.

Vejdirektoratet håper at bilistene skal se piggene før de punkterer, bli oppmerksomme på at de kjører feil og trekke ut til siden. På den måten vil de unngå livsfarlige situasjoner på motorveien, skriver DR.

Kan bli standard

Systemet vil først testes på en avkjøringsrampe i sydgående retning på den Fynske motorvei (E20) ved Middelfart.

Dersom det viser seg å være effektivt på denne vanligvis høyt trafikkerte testrampen, ønsker det danske veidirektoratet å installere pigger på alle avkjøringsramper i landet.

Installeres nå

Kommunikasjonssjef i Vejdirektoratet, Mette Lundorf, forteller at forsøkene skal starte før jul og vare et års tid.

Mer informasjon om hvordan systemet skal fungere, vil hun ikke ut med foreløpig:

– Siden vi ikke har lansert forsøket kan vi ikke dele noe teknisk dokumentasjon ennå, men dere skal få vite mer når det er i gang, sier Lundorf til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.