IT

Mobiltelefonen skal avsløre demens

Banebrytende forskning fra IBM.

Bilde: Colourbox
20. aug. 2012 - 19:09
Vis mer

I fremtiden kan mobiltelefonen avsløre om du har symptomer på demens.

Stemmeprøver tas over tid, og ørsmå, uhørbare karakteristika på den mentale svekkelsen kan være nok til at et avansert diagnosesystem kan avsløre lidelsen. Det kan bety at lidelsen kan oppdages og behandles på et langt tidligere tidspunkt.

Det er forskere ved IBMs forskningssenter i Haifa i Israel som har begynt arbeidet med å utvikle systemet. De har allerede utviklet et liknende system for å avsløre strupekreft med teleanalyse.

Målet er ikke bare å lage et automatisk system som kan gi en svært tidlig indikasjon på lidelsen, men også at det skal være svært billig i bruk. I dag er det kostbart og tidkrevende å etablere en diagnose på et tidlig stadium. Pasienten må observeres over tid, og det begrenser seg i praksis til noen konsultasjoner som kan være unøyaktige.

Les også: Derfor blir synet dårligere etter 40

Stor sikkerhet

– Det systemet vi utviklet i fjor for strupekreft hadde en nøyaktighet på rundt 90 prosent, og vi håper vi vil kunne utvikle demenssystemet til en liknende nøyaktighet, sier forsker Ron Hoory ved IBM i Haifa.

– Det vi jobber med er å utvikle et system som kan avsløre endringer. Det analyserer tonefall, skjelving og flimmer i stemmen. Vi ser også på kontinuitet og flyt i talen slik som antallet pauser og hvor lange de er, responstider og liknende. I tillegg blir ordforråd, mangel på ord, forholdet mellom verb og substantiver og andre språklige parametere analysert av systemet for å etablere en diagnose, sier han.

IBM bruker verktøy for maskinlæring, ikke ulike de som er utviklet for selskapets Watson-system, i diagnosesystemet.

Men systemet er ikke i nærheten av å være så regnekraftsultent som Watson. Det vil sikre at systemet kan tilpasse seg hvert individ for å ta hensyn til individuelle variasjoner.

Les også: Kurerer kreft med lys og kjemi

ØKENDE PROBLEM: Det blir viktig å avsløre demens på et tidlig stadium, i takt med at det blir flere eldre mennesker i verden.
 

Avansert datalæring

– Systemet skal ikke fastslå en diagnose, men forbedre diagnosegrunnlaget for legen. Vi tror at vi kan lage et system som er svært nøyaktig på et veldig tidlig tidspunkt hvor andre diagnosemetoder er svært vanskelige å bruke. Vi har ikke bestemt oss for hvordan pasientens stemme skal måles. Det kan være mikrofoner i leiligheten, eller det kan være en app i en mobiltelefon. Dette er selvfølgelig svært sensitivt, og vi jobber tett med etikkeksperter for å se hvordan dette kan håndteres, sier Hoory.

IBM har etablert et prosjekt som skal pågå i fire år inklusive testing av prototyper i flere land. Prosjektet har pågått i under ett år, så det vil ta ytterligere tre år før det eventuelt kan tas i bruk klinisk.

IBM har etablert et prosjekt som skal pågå i fire år inklusive testing av prototyper i flere land. Prosjektet har pågått i under ett år, så det vil ta ytterligere tre år før det eventuelt kan tas i bruk klinisk.Forsker: Ron Hoory ved IBMs forskningssenter i Haifa. Foto: IBM

Les også:

Fett og muskler forteller hvem du er

Skal gjenkjenne alle språk

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet

Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.