KRAFT

– Misfornøyde med fjernvarme

FLERE SØKER: Antallet søknader om å få bore i berggrunnen var bare i fjor over 1200 i Sverige.
FLERE SØKER: Antallet søknader om å få bore i berggrunnen var bare i fjor over 1200 i Sverige. Bilde: colourbox.com
Mona Sprenger
10. jan. 2011 - 10:23

Vinterkulda har fått flere borettslag og andre boligeiere i Stockholm til å bytte ut fjernvarme med bergvarme, mener Sveriges Radio.

– Dette handler ofte om misnøyde med fjernvarmeleverandørene, sier Per Forsling, ansvarlig for forretningsutvikling ved Fastighetsägarna i Stockholm.

Les også: Kulda gir fjernvarmerekord

– Økende trend

Fjernvarmeselskapene og deres monpolsituasjon i kommunene har lenge vært et stridstema i Sverige. I Stockholm øker nå antallet leiligheter hvor fjernvarme kobles av til fordel for bergvarme. Bergvarme utnytter varmen lagret i fjellet.

– Jeg har ingen eksakte tall på hvor mange som har byttet, men vi merker tydelig at det er en økende trend. Interessen er veldig stor, særlig blant borettslag i Stockholm som jeg har en følelse av er fjernvarmekunder i dag, sier Forsling til Sveriges radio.

Les også: Bygger energieffektivt i Stockholm

– For høy pris

Hva er årsaken til denne interessen?

– En forklaring er at mange opplever fjernvarmeprisen som for høy. Det er nok den viktigste forklaringen, i tillegg er det en hel del av fjernvarmekudnene som er misfornøyde med selve leveransen. Det behøver ikke å bare være prisen det kan også være at man ønsker å frigjøre seg fra en monopolist.

Les også: Vil bli kvitt fjernvarme-plikt

– Ikke lønnsomt

Antallet søknader om å få bore i berggrunnen var bare i fjor over 1200 i Sverige. Det nye er at anleggene blir større og at de etableres i områder der det finnes et fjernvarmenett.

Kommunikasjonsansvarlig hos Fortum Värme i Stockholm Jens Bjöörn sier at de fleste fjernvarmekundene er fornøyde. De kunde som Fortum mister har ikke regnet på kostnadene ved en bergvarmeinvestering, hevder han.

Les også: Byen er den nye gruven

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.