OLJE OG GASS

Mindre olje i nordområdene

IKKE SÅ RIKT? StatoilHydros geologer stiller spørsmålstegn ved amerikanske geologers anslag for olje nord for polarsirkelen.
IKKE SÅ RIKT? StatoilHydros geologer stiller spørsmålstegn ved amerikanske geologers anslag for olje nord for polarsirkelen. Bilde: Arkiv
Mona StrandeMona StrandeJournalist
18. aug. 2008 - 07:53

Ifølge US Geological Study befinner 22 prosent av verdens uoppdagede olje og gass seg i områdene nord for polarsirkelen. StatoilHydros egen geolog Paul Nadeau mener imidlertid at amerikanernes ressursanslag er altfor høyt, skriver Dagens Næringsliv.

Feil temperatur

Nadeus analyse tar utgangspunkt i studier han har utført sammen med geologiprofessor Per Arne Bjørkum ved Universitetet i Stavanger. De har funnet ut at gode olje- og gassreservoarer holder en temperatur på mellom 60 og 120 grader, mens flere av de mulige reservoarene amerikanerne legger til grunn ikke er innenfor denne temperatursonen.

- Det er så enkelt at selv økonomene i StatoilHydro forsto det. Men fagfolkene syntes ikke det var så artig, for det stred med måten de var vant med å tenke på, sier Bjørkum til Dagens Næringsliv.

Urealistiske forhåpninger

US Geological Survey har i begrenset grad tatt hensyn til reservoartemperaturer i sine analyser. Nå mener Paul Nadeau at det kan bli et problem for regjeringene i land med rettigheter til den angivelige oljen:

- De bør ikke planlegge ut fra at USGC har rett i sine basisanslag, sier Nadeau til avisen. Han frykter det vil gi regjeringene urealistiske forhåpninger om oljerikdom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.