Dette er saken:
- Mecmar utvikler sammen med tyske H+H Umwelttechnik et NOx-renseanlegg for hurtigbåter, basert på ammoniakk (NH3) som reduksjonsmiddel.
- Torghatten Nord og Nordland fylkeskommune støtter prosjektet og vil bygge om hurtigbåtene Salten og Steigtind. Det vil redusere vekta på båtene og de vil fjerne 85 prosent av de helseskadelige nitrøse gassene (NOx) fra eksosen, svoveldioksid og partikler.
- Sjøfartsdirektoratet vil si nei til bruk av ammoniakk på skip. Argumentene mot varierer.
- Torghatten Nord søker dispensasjon for å teste ut pilotprosjekt. Avslag 25. mars i fjor. 13. januar 2012: NHD overprøver Sjøfartsdirektoratet og gir Torghatten Nord/Mecmar dispensasjon for pilotprosjekt på ett skip.
Teknikken:
- Mecmar leverer nye eksosanlegg som veier en brøkdel i forhold til de gamle.
- Et SCR-anlegg som bruker ammoniakk i stedet for urea (vann blandet med ammoniakk) som reduksjonsmiddel installeres.
- Ammoniakk er giftig gass. Systemet bygges derfor lukket, med rør-i-rør og ventilering.
- To ammoniakkflasker i stativ må byttes hver dag. Kobling og skifting skal skje på sikker måte.
- Flaskene står i lukket rom med ventilering og mulighet for dusjing og vannfylling. Ammoniakk er lettere enn luft.
I flere år har Sjøfartsdirektoratet nektet rederiet Torghatten Nord og teknologibedriften Mecmar å teste ny teknologi for å redusere utslipp av nitrogenoksid. Sjøfartsdirektoratet
Regelrytteri i Sjøfartsdirektoratet
for å si nei.
I forrige uke godkjente NHD et pilotprosjekt der Torghatten Nord får lov til å teste et rensesystem for eksosen som fjerner ca. 80 prosent av NOx-utslippene. I stedet for å bruke urea som reduksjonsmiddel i et scrubberanlegg, har Mecmar og det tyske selskapet H+H utviklet et system som bruker ammoniakk.
NOx-rensing:
NOx-rensing: - Oppgitt over direktoratet
Kostbar prosess
– Endelig, det har tatt nesten fem år å kjempe mot Sjøfartsdirektoratet, sier daglig leder Ragnar F. Selstad i Mecmar til Teknisk Ukeblad. Han kan ikke skjønne hvorfor Sjøfartsdirektoratet Stanger hodet i veggen .
– De har ikke kommet opp med konstruktive bidrag til å utvikle teknologien, men bare lett etter argumenter mot, og de har variert argumentasjonen, sier Selstad. Han regner med å ha brukt i overkant av 900.000 kroner på arbeidet. Noe har Mecmar fått i støtte, og noe har vært betalte oppgaver.
– Miljøet har tapt i denne kampen. Hurtigbåtene har sluppet ut flerfoldige tonn CO2 og NOx unødvendig. Vi søkte ombygging i 2008 for å få ned vekt på fartøyene og samtidig rense for NOx, sier Selstad.
Teknisk forsprang
Ett av målene til Sjøfartsdirektoratet er å bidra til sikker og miljøvennlig skipsfart. Det legger også departementet vekt på når de overprøver Sjøfartsdirektoratets avslag på pilotprosjektet, og peker på at dette kan gi de norske aktørene fortrinn:
" ... utvikling av et teknisk regelverk som gjør det mulig for Sjøfartsdirektoratet å vurdere og typegodkjenne NOx-reduksjonsanlegg med direkte injisering av NH3 på norske hurtiggående fartøyer kan få betydelige miljøgevinster for norske og, muligens, internasjonale hurtigbåtrederier."
Mecmar: Stanger hodet i veggen
LNG-kamp i reprise
Departementet understreker dermed at Sjøfartsdirektoratet skal medvirke til at vi får nye regler. Situasjonen minner mye om da rederiet Eidesvik på begynnelsen av 2000-tallet søkte om tillatelse til å bruke naturgass og LNG-motorer i sine forsyningsskip.
Eidesvik opplevde at direktoratet trenerte forsøkene. Stahet fra Eidsvik førte fram, og sammen med Det Norske Veritas fikk de endret regelverket. I dag er Norge et foregangsland på LNG-dreven skip.
– Historien gjentar seg. Jeg er også sta, og vi skal ha DNV til fortløpende risikoanalyse og sørge for at alt foregår på trygge og sikre måter, sier Selstad.
Lover dialog
Sjøfartsdirektoratet er knapp i sin kommentar.
– Vi registrerer at NHD har overprøvd våre faglige råd i denne saken. Samtidig ser vi at DNV nå skal gjennomføre en risikoanalyse i forkant av prosjektet, noe vi synes er svært viktig. Vi vil selvsagt forholde oss til departementets konklusjoner og videreføre dialogen med Mecmar og DNV basert på NHD sin avgjørelse, sier avdelingsdirektør Lars Alvestad.
I brevet fra NHD pålegges Sjøfartsdirektoratet å jobbe med regelverksendring slik at ammoniakk kan tillates brukt på skip med passasjerer. Det lover direktoratet å gjøre.
– Vi starter opp med utvikling av nytt regelverk parallelt med pilotprosjektet. Når konklusjonen i prosjektet er innarbeidet i regelverket, vil dette gå ut på en ordinær høringsrunde, sier Alvestad.
Regelrytteri i Sjøfartsdirektoratet: Regelrytteri i Sjøfartsdirektoratet
