OLJE OG GASS

Midt i oljekrisen sa de opp trygge jobber i FMC for å starte for seg selv

– Det er et grunnleggende behov for endring, mener gründerne.

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. mai 2015 - 14:02

Houston: – Når prosjekter ikke er levedyktige på 100 dollar fatet, er det noe som er fundamentalt galt.

Det sier Thor Arne Løvland, styreleder i det nystartede selskapet Optime Subsea Services. Han er også daglig leder for selskapets kontor i Houston.

Det norske selskapet har hovedkontor i bluesbyen Notodden, og består i tillegg til Løvland av Trond Løkka (Chief Technology Officer), Tor-Øystein Carlsen (Chief Engineer) og Jan-Fredrik Carlsen (CEO Norge).

Les også: På verdens største oljemesse er det én setning som går igjen

– Mer lettbeint

– Vi valgte å gå globalt umiddelbart ved å etablere oss i Houston. Våre tekniske løsninger imøtekommer det internasjonale behovet for å redusere kostnadene i bransjen, sier Løvland.

Både han og de tre andre partnerne i selskapet kom rett fra subseajobber i FMC. De hadde over lenger tid sett at det ville være muligheter for å gjøre ting mer effektivt gjennom et lite selskap, samt at nye tekniske løsninger kunne gjøre operasjoner betydelig billigere.

Dette mente de også ville være enda mer aktuelt når oljeprisen har gått ned slik den har gjort de siste månedene.

– Vi mener at det er en åpning for noe som er litt mindre og litt mer lettbeint. Bransjen trenger å være mer kostnadseffektive. Og den teknologien har vi, forteller han.

Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Partner med Deep Ocean

– Teknologien vår er patentert, og den reduserer installasjonskostnadene av undervannsventiler med omtrent 80 prosent. Dette gjør vi gjennom en ny teknologi som er bekreftet nødvendig i det globale markedet, sier han.

Optime Subsea Services skal fokusere på installasjon og intervensjon av subseafelt og utstyr.

– Vi utvikler og eier systemene selv og leverer dette som en del av en tjeneste – med mannskap – til de internasjonale operatørene, primært innenfor intervensjon, installasjon og/eller workover-segmentet, forklarer han.

De har fått med seg Deep Ocean som investor og sammen har de etablert en ny servicemodell ved å benytte seg av deres lavkostfartøy for å utføre flere undervannstjenester.

– I stedet for å bruke kostbare borerigger til å gjøre relativt lette oppgaver, kan vi bruke fartøy som koster mye mindre, sier Løvland.

– Med vår teknologi kan disse operasjonene utføres fra lette, små fartøyer, noe som vil gi en direkte kostbesparelse på omtrent to million dollar per installasjon av subsea ventiltre. På et felt med omtrent 40-50 subseatrær kan dette gi en direkte kostnadsbesparelse på rundt 80 millioner dollar, anslår han.

Les også: Antallet rigger i USA er halvert siden desember. Nå stiger oljeprisen

– Grunnleggende behov for endring

Det unike i teknologien er ifølge selskapet det som kalles «Subsea Closed Access Tool», også kalt SCAT.

– Dette er et verktøy som muliggjør trekking av tubing-hanger-pluggen etter at treet er senket, installert, låst inn og testet. I motsetning til hva som har vært tilgjengelig tidligere av patenter og produkter, har vi et system som muliggjør dette i et lukket miljø subsea, uten å bryte noen av barrierene, forklarer han.

Gründerne I selskapet hadde allerede en lang global erfaring før de startet. To bodde i Houston, en bodde i Rio og en på Kongsberg.

– Det som ligger til grunn for etableringen, er at vi er helt overbeviste om at vi kan endre noe som det er et grunnleggende behov for å endre på, sier Løvland.

– Dessuten tror vi også at den lave oljeprisen og utfordringene i bransjen egentlig representerer gode muligheter. Vi tror vi kan være en motvekt til dagens store byråkratiske og tunge organisasjoner og tilby enklere, raskere og mer kostnadseffektive systemer, sier han.

Les også: Nytt oljefunn ved Gatwick flyplass kan være åtte ganger så stort som Sverdrup

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.