IT

Microsoft vil levere rimelige mobiler til næringslivet

Slik vil den finske gadgetsjefen få fart på salget.

Lekker på baksiden: Selv om den nye toppmodellen Nokia Lumia 930 er laget av aluminium har den et bakdelsel av polykarbonat og kommer i mange farger. Billige Lumia minner litt om en iPhone 5C med plast helt rundt, men koster brøkdelen.
Lekker på baksiden: Selv om den nye toppmodellen Nokia Lumia 930 er laget av aluminium har den et bakdelsel av polykarbonat og kommer i mange farger. Billige Lumia minner litt om en iPhone 5C med plast helt rundt, men koster brøkdelen. Bilde: orv
24. juni 2014 - 18:27

Etter oppkjøpet av Nokia, vil Microsoft ha mer. De vil selge fler mobiler og bli mer som Apple. Nå har de spillkonsoller, Surface-nettbrett og mobiler. Men de trenger store markedsandeler.

Det skal nye modeller og en ny versjon av operativsystemet hjelpe dem med. Den nye sjefen for Microsoft Devices i Skandinavia, finnen Ossi Korpela, skal hjelpe til med dette.

Under et norgesbesøk var han på plass for å fortelle litt om hvordan Microsoft skal få fart på sakene.

Les også: Intels nye superprosessor skal triple ytelsen

Bedre på alt

For det første har Microsoft gjort store løft for å integrere alle plattformer. Nye Windows Phone 8.1, som kom i april, kan tilby en mengde ny funksjonalitet. Men like viktig er det at det har blitt mye enklere å utvikle på de ulike plattformene.

Enten man utvikler for Xbox, for Windows på PC eller for telefoner er nå koden 80 prosent lik. Det gir utviklerne et stort insitament for å utvikle på alle tre plattformer, sier han.

Forenklingen begynte med Windows 8, men har ifølge Korpela kommet mye lenger i den siste versjonen.

For å få det til, gjorde Microsoft det Korpela kaller et binærbrudd mellom Phone 7 og Phone 8.

– Det smerter litt i starten, men det var helt klart en viktig beslutning som vi og utviklerne høster godene av nå, sier han.

Les også: SSD-prisene har stupt de siste månedene

Flere apper

Korpela er klar over at Android og iOS leder stort i antall apper, men mener at situasjonen raskt er i ferd med å blir mye bedre.

De tiltakene vi har gjort gir oss muligheter til å ta igjen forspranget og på globalt nivå ser det nå mye bedre ut. Utfordringen er alle de viktige appene i de lokale markedene rundt om i verden.

På mange steder ser det riktig bra ut, men vi kommer til å intensivere arbeidet med å tette igjen hullene i Norge og ellers i Norden, sier han.

Veldig billig og rimelig: Den nye billigmobilen Nokia Lumia 630 og den rimelige toppmodellen Lumia 930 kommer snart til Norge.
Veldig billig og rimelig: Den nye billigmobilen Nokia Lumia 630 og den rimelige toppmodellen Lumia 930 kommer snart til Norge.

Nye modeller

Det kommer tre nye modeller fra Microsoft Devices i løpet av noen uker. De vil bli lansert under Nokiamerket som Microsoft har fått rett til å bruke i en overgangsperiode på noen år.

De billigste Lumia 630 med en 4,5 tommers skjerm vil koste bare 1290 kroner. Den har ikke den mest imponerende spesifikasjonslisten, men den kjører Windows Phone 8.1 som Microsoft tror vil bli svært attraktivt i næringslivet.

For et par hundrelapper mer får man Lumia 635 med 4G. 630 har bare 3G.

– Jeg kan jo se at folk gjerne vil ha en telefon til 6000 kroner, men for bedrifter og det offentlige blir det fort ganske mye penger når de kjøpes inn i hundre- og tusentalls. Jeg skulle tro at disse telefonene klarer jobben like godt og i mange tilfeller bedre, sier Korpela.

Han forteller at de har utstyrt telefonene med funksjoner som næringslivet er opptatt av.

– Selv de billigste modellene har VPN, Mobile Device Management, støtte for kryptering og de synkroniserer med bokmerker på PC-en. Alle de som har en Windows 8-telefon fra før vil få gratis oppgradering til Windows 8.1 og all den nye funksjonaliteten som følger med, sier Korpela.

Les også: Ny iMac har en stor mangel

Ny på toppen

Nye Lumia 930 er en mer interessant sak i high end-landet Norge. Dette er en telefon skåret ut av aluminium med en Full HD OLED-skjerm og med trådløs lading.

Den er utstyrt med vår ClearBlack-teknologi som gjør den særdeles godt i sollys, sier Korpela.

En rask gjennomgang av spesifikasjonslisten avslører ingen mangler. Denne telefonen har det vi forventer av en toppmodell, til tross for at den ikke koster mer enn 4490 kroner. Da får man til og med 32 GB lagringsminne og Nokias 20 MP PureView kamera med optisk stabilisering.

Les også:

Snart får du skjermer i alle fasonger

Dette programmet holder liv i Windows XP

Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.