IT

Intels nye superprosessor skal triple ytelsen

Et stort skritt i retning raskere superdatamaskiner.

Intels nye Knights Landing-prosessorer skal triple enkelttrådytelsen sammenliknet med dagens generasjon (bak), og det med lavere strømforbruk.
Intels nye Knights Landing-prosessorer skal triple enkelttrådytelsen sammenliknet med dagens generasjon (bak), og det med lavere strømforbruk. Bilde: Intel/montasje
24. juni 2014 - 13:19

Om et års tid kommer neste generasjon byggestein for superdatamaskiner fra Intel i form av en ny generasjon deres Xeon Phi-prosessor.

Det kan trengs for Intels mål er at utviklingen skal gi oss en superdatamaskin på en exaflops innen 2018.

Det er en maskin som kan regne gjennom ufattelige 1018 instruksjoner per sekund.

I dag er verdens raskeste maskin et monster med over tre millioner prosessorkjerner med en ytelse på 35 petaflops. Men da sluker den også nesten 18 MW.

Tre ganger raskere

At det trengs forbedringer for å oppnå nesten 30 ganger høyere ytelse uten å drenere storbyer for kraft er åpenbart.

Det skal Intels nye Xeon Phi-prosessor med kodenavnet Knights Landing sørge for.

Ifølge pressemeldingen Intel sendte ut i dag skal den utstyres med en ny mikroarkitektur som skal øke ytelsen med opptil tregangen.

Samtidig lanserer Intel en ny arkitektur for minnesammenkobling som er med på å få fart i sakene og alt sammen til et lavere strømbehov enn før.

Les også: Norge får Nordens beste anlegg for hemmelige data

Bedre værmelding

En av de mest åpenbare anvendelsene av superdatakraft er værmeldingen. Jo mer datakraft, jo mer data er det mulig å regne igjennom.

Dagens superdatamaskiner er en enorm forbedring over hva meteorologen hadde før, men ikke i nærheten av hva de drømmer om.

Og det er ikke bare meteorologer som drømmer. Superdatakraft kan realisere ingeniørenes arbeid til mye lavere pris og gjøre helt nye tjenester på nettet tilgjengelig for vanlige folk.

På flere store norske universiteter står store superdatamaskiner, og de fleste bruker Intel-arkitektur. De er nok begeistret for slike lanseringer, som gjør at de kan bygge ut maskinene ytterligere uten å skifte ut alt.

Sikrere værmelding: Jo raskere superdatamaskinene er jo mer meteorologiske data kan de regne gjennom per tidsenhet. Det vil gi mindre usikkerhet i langtidsvarslene
Sikrere værmelding: Jo raskere superdatamaskinene er jo mer meteorologiske data kan de regne gjennom per tidsenhet. Det vil gi mindre usikkerhet i langtidsvarslene

60 prosessorer

Knights Landing vil være basert på 60-prosessorkjerner som før.

Men de har fått en ny mikroarkitektur basert på Silvermont, som vi kjenner fra Intels prosessorer med svært lavt kraftforbruk

– I tillegg øker vi nå vektorlengden fra 256 til 512 bits, og det utgjør en stor forskjell i slike prosessorer, sier Intels produktspesialist for prosessorer i Norden, Jan Östling.

Les også: Slik kan mobiltelefonen forske på kreftgåten mens du sover

Meldingsarkitektur

Intel kommer også med en ny mekanisme, slik at prosessorkjernene kan snakke mye mer effektivt med hverandre.

Omni Scale Fabric vil være en del av neste Xeon Phi, men kommer også i fremtidige versjoner av Xeon basert på 14 nm-plattformen.

– Denne teknologien konkurrerer ikke direkte med vår. Dette er et meldingsnettverk som effektiviserer regneoppgavene, men den kan ikke koble samme minne i alle nodene slik som vår Numascale-teknologi, sier teknisk sjef i Numascale, Einar Rustad.

– Det Omni Scale Fabric gjør er å introdusere en nye måte å bygge superdatamaskiner på. Minne og I/O er store utfordringer for slike arkitekturer, men med denne typen meldingstjeneste kan vi håndtere dem på en mye bedre måte. Innen en og samme node kan prosessorkjernene dele minne. Samtidig sørger vi for at utviklerne slippe å skrive om koden sin for å få glede av den nye ytelsen.

Riktig vei: Prisreduksjon på superdatakraft er ikke noe nytt. Prisen per flyttalloperasjon har falt til en femtentusendedel på 20 år, og den vil fortsette i samme tempo, tror Intel.
Riktig vei: Prisreduksjon på superdatakraft er ikke noe nytt. Prisen per flyttalloperasjon har falt til en femtentusendedel på 20 år, og den vil fortsette i samme tempo, tror Intel.

Oppgraderer gammelt utstyr

Dagens superdatamaskineiere, og dem er det mange av også i Norge, vil kunne glede seg over at de nye prosessorene og teknologien for å koble sammen minnet vil være tilgjengelig i form av utvidelseskort.

– Xeon Phi følger det vi er blitt vant med i denne industrien. Hver ny generasjon kommer inn på det samme prispunktet som den forrige, men tilbyr vesentlig mer ytelse for de samme pengene, sier Östling.

Les også:

Nå kan alle få en bit av superdatamaskinen Watson

Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier

Ny iMac har en stor mangel  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.