MOBIL

Microsoft lanserer Android-mobil

Nokia X2 skal friste Android-brukere over på Microsoft-tjenester.

Nokia X2 er en Android-telefon uten støtte for Google-tjenester.
Nokia X2 er en Android-telefon uten støtte for Google-tjenester. Bilde: Microsoft Mobile
Marius ValleMarius ValleJournalist
24. juni 2014 - 10:33

Nokia lanserte sine første telefoner basert på Googles plattform i februar, men den gangen var det et åpent spørsmål om dette var en strategi Microsoft ville fortsette etter at oppkjøpet av Nokias mobilavdeling var gjennomført.

Microsoft Mobile, som mobilprodusenten nå heter, har åpenbart ikke skiftet kurs. Nå har de lansert en ny modell i Nokia X-serien, og planen er å skaffe seg markedsandeler ved hjelp av Android.

LES OGSÅ: Nokia vil gjøre Android enklere å bruke

Nokia X2

Den nye telefonen heter Nokia X2, og er basert på Android 4.3. Den kommer med en oppdatert utgave av Microsofts Android-baserte plattform, og ellers en rekke Microsoft-tjenester som Onedrive, Onenote, Skype og Outlook.

Siden telefonen er Android-basert, kan Microsoft bygge den billig og bruke lite penger på utvikling av selve programvareplattformen. Den er nemlig fritt tilgjengelig som åpen kildekode.

Rent spesifikasjonsmessig er det ikke så mye imponerende med telefonen. Den har en 4,3 tommers skjerm, fem megapikslers kamera, 1,2 GHz tokjerneprosessor, 1 GB RAM, og et batteri på 1800 mAh. Det er også støtte for to SIM-kort.

LES OGSÅ: Tre Nokia-modeller med Android

Android som brekkstang

I utviklingsmarkedene er det Android som gjelder, og Microsoft bruker Nokia X-serien som en brekkstang for å få kunder her over fra Google-tjenester til deres tjenester.

Microsofts håp er at Nokia X-eiere på sikt vil velge en Windows Phone-telefon når de skal ha en ny smarttelefon i fremtiden. Dermed kommer vi neppe til å få se noen toppmodeller i Nokia X-serien.

Nokia X2 skal friste smarttelefonkunder i utviklingsmarkeder over på Microsoft-tjenester.
Nokia X2 skal friste smarttelefonkunder i utviklingsmarkeder over på Microsoft-tjenester.

Modifisert Android

Nokia X-plattformen er for øvrig ikke en ren Android-løsning. Den er basert på AOSP-plattformen, som enkelt sagt er Android uten tilgang til Googles tjenester. Du vil derfor ikke finne Google Maps eller Gmail på disse telefonene. Det er i utgangspunktet heller ikke mulig å laste ned apper fra Androids appbutikk Google Play.

LES OGSÅ: Dette er Googles krav til mobilprodusentene

Det finnes imidlertid en rekke apper i appbutikken Nokia Store, og siden Nokia X2 i bunn og grunn er en Android-telefon kan den kjøre de fleste apper som allerede finnes i Google Play.

Opera leverer nettleseren

Det er for øvrig Opera som leverer nettleseren som kommer med Nokia X2. Det er snakk om den samme nettleseren som Android-brukere allerede kan laste ned fra Google Play, men den skal være optimalisert for denne telefonen.

Da vi kikket nærmere på Nokia XL i februar syns vi det var litt forvirrende at telefonen kun hadde en tilbake-tast. Den nye telefonen har fått en hjem-tast i tillegg, så det er tydelig at flere enn oss syns det var uvant.

Microsoft har også fått på plass en egen varselmeny du trekker ned fra toppen av skjermen, slik som på Android-telefoner for øvrig.

LES OGSÅ: Android på Nokias vis

Under 100 euro

Nokia X2 skal koste under 100 euro, altså omtrent 800 kroner eller mindre. Det er slett ikke ille for en ny smarttelefon, selv om prisen riktig nok er før skatt. Det kommer likevel an på hvilke øyne som ser. Det finnes nemlig en rekke kinesiske produsenter som selger Android-telefoner for så lite som 300 kroner. Sånn sett er ikke Nokia X2 i nærheten av det billigste man får.

LES OGSÅ:

Slik skal Amazon ta opp mobilkampen med Apple

Samsung lanserer kraftigere Galaxy S5

Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus

iPhone-laderen kan bli altfor varm

Samsungs nye nettbrett har krutt i skjermen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.