KARRIERE

Mercedes-Benz dropper robotene - setter inn mennesker i stedet

Overraskende løsning for bilprodusenten.

Mercedes-Benz-produsenten erstatter roboter med mennesker i sin fabrikk i Sindelfingen i Tyskland. Årsaken er at maskinene ikke er fleksible nok til å takle alle spesialtilpasninger og valgmuligheter på bilene. .
Mercedes-Benz-produsenten erstatter roboter med mennesker i sin fabrikk i Sindelfingen i Tyskland. Årsaken er at maskinene ikke er fleksible nok til å takle alle spesialtilpasninger og valgmuligheter på bilene. . Bilde: Daimler AG - Mercedes-Benz Cars

Mercedes-Benz tilbyr sine biler i stadig flere variasjoner og med stadig flere personaliserte egenskaper.

Spesialtilpasninger gjør at behovet for mer fleksible løsninger blir større, og Mercedes har dermed valgt å gå til det skrittet å fjerne roboter fra produksjonslinjen i fabrikkene – og erstatte dem med mennesker, skriver Bloomberg.   

Bilprodusenten går dermed stikk i strid med den regjerende trenden, hvor stadig flere menneskelige oppgaver overtas av maskiner.

Ikke fleksible nok

Det er i bilprodusentens største fabrikk i Sindelfingen i Tyskland, at roboter nå får fyken. Fabrikken produserer 400.000 biler i året, og er forbruker av 1500 tonn stål til dagen.

– Roboter klarer ikke håndtere graden av individualisering og de mange variantene vi har i dag. Med denne løsningen kan vi både spare penger og sikre fremtiden vår, ved å ansette flere mennesker, sier Markus Schaefer, produksjonssjef i Mercedes, til Bloomberg.

Årsaken til sistnevnte er at prosessen vil kunne gå raskere ved at de slipper omfattende omprogrammering av maskinene og endringer i monteringsrekkefølgen.

– Variasjonen er for mye for maskinene, de klarer ikke å jobbe med alle de forskjellige valgene og holde tritt med forandringene, sier Schaefer.

Ikke helt uten roboter

Selskapet planlegger 30 nye modeller i samlingen i løpet av de neste fire årene, noe som betyr enda mer spesialtilpasninger i produksjonsprosessen. Alle disse vil i tillegg ha individuelle løsninger valgt av kjøperen, alt fra teknologipakker til fargen på setetrekket.

– Og det er best utført av menneskelige ansatte, sier produksjonssjefen.

Men produksjonen blir ikke helt uten roboter.

I stedet for vil mennesker jobbe ved siden av mindre roboter som kan ta seg av store, repeterende oppgaver. Så blir de mer avanserte oppgavene overlatt til de tyske arbeiderne.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.