KARRIERE

Mercedes-Benz dropper robotene - setter inn mennesker i stedet

Overraskende løsning for bilprodusenten.

Mercedes-Benz-produsenten erstatter roboter med mennesker i sin fabrikk i Sindelfingen i Tyskland. Årsaken er at maskinene ikke er fleksible nok til å takle alle spesialtilpasninger og valgmuligheter på bilene. .
Mercedes-Benz-produsenten erstatter roboter med mennesker i sin fabrikk i Sindelfingen i Tyskland. Årsaken er at maskinene ikke er fleksible nok til å takle alle spesialtilpasninger og valgmuligheter på bilene. . Bilde: Daimler AG - Mercedes-Benz Cars
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. mars 2016 - 13:35

Mercedes-Benz tilbyr sine biler i stadig flere variasjoner og med stadig flere personaliserte egenskaper.

Spesialtilpasninger gjør at behovet for mer fleksible løsninger blir større, og Mercedes har dermed valgt å gå til det skrittet å fjerne roboter fra produksjonslinjen i fabrikkene – og erstatte dem med mennesker, skriver Bloomberg.   

Bilprodusenten går dermed stikk i strid med den regjerende trenden, hvor stadig flere menneskelige oppgaver overtas av maskiner.

Ikke fleksible nok

Det er i bilprodusentens største fabrikk i Sindelfingen i Tyskland, at roboter nå får fyken. Fabrikken produserer 400.000 biler i året, og er forbruker av 1500 tonn stål til dagen.

– Roboter klarer ikke håndtere graden av individualisering og de mange variantene vi har i dag. Med denne løsningen kan vi både spare penger og sikre fremtiden vår, ved å ansette flere mennesker, sier Markus Schaefer, produksjonssjef i Mercedes, til Bloomberg.

Årsaken til sistnevnte er at prosessen vil kunne gå raskere ved at de slipper omfattende omprogrammering av maskinene og endringer i monteringsrekkefølgen.

– Variasjonen er for mye for maskinene, de klarer ikke å jobbe med alle de forskjellige valgene og holde tritt med forandringene, sier Schaefer.

Ikke helt uten roboter

Selskapet planlegger 30 nye modeller i samlingen i løpet av de neste fire årene, noe som betyr enda mer spesialtilpasninger i produksjonsprosessen. Alle disse vil i tillegg ha individuelle løsninger valgt av kjøperen, alt fra teknologipakker til fargen på setetrekket.

– Og det er best utført av menneskelige ansatte, sier produksjonssjefen.

Men produksjonen blir ikke helt uten roboter.

I stedet for vil mennesker jobbe ved siden av mindre roboter som kan ta seg av store, repeterende oppgaver. Så blir de mer avanserte oppgavene overlatt til de tyske arbeiderne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.