OLJE OG GASS

Mer enn halvparten av oljejobbene er på Vestlandet

Den norske oljenæringen teller nå rundt 150.000 ansatte.

Det er nesten like mange direkte ansatte i oljenæringen i Oslo og Akershus som på installasjoner og skip på den norske sokkelen.
Det er nesten like mange direkte ansatte i oljenæringen i Oslo og Akershus som på installasjoner og skip på den norske sokkelen. Bilde: Harald Pettersen / Equinor
28. feb. 2013 - 12:51

I tillegg er 100.000 indirekte sysselsatt i næringen gjennom leveranser av tjenester.

Det viser en analyse som fire forskningsinstitusjoner har gjort på oppdrag av bransjeforeningen Norsk olje og gass. Nesten 3.000 bedrifter med 177.000 ansatte er med i undersøkelsen.

Oljeskygge

Rapporten viser at næringen gir jobber i alle landets fylker, men at innlandsfylkene Hedmark og Oppland fortsatt befinner seg i oljeskyggen. Den direkte oljesysselsettingen i disse to fylkene utgjør 536 personer. Det er knapt en tredel av de 1.800 som er direkte sysselsatt i oljenæringen i Østfold.

Det er også nesten like mange direkte ansatte i Oslo og Akershus som på installasjoner og skip på den norske sokkelen.

Les også: Aker og FMC fikk milliardavtaler med Statoil

Mest i vest

Ikke uventet er det Rogaland som er det tyngste oljefylket med drøyt 53.000 ansatte. Tar du med de tre øvrige vestlandsfylkene er det 99.000 sysselsatte, eller 56 prosent av de ansatte som er hjemmehørende på Vestlandet.

– Rapporten viser med all tydelighet at det finnes olje- og gassrelatert sysselsetting i hvert eneste fylke, men også at det er stor variasjon i omfang og type aktiviteter, sier administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass i en pressemelding.

Indirekte virkninger

Undersøkelsen er gjennomført av forskningsinstituttet Iris ved Universitetet i Stavanger, Senter for økonomisk forskning NTNU, Kunnskapsparken Bodø og Østlandsforskning. Rapporten synliggjør også de indirekte virkningene av petroleumsnæringen.

Beregningene baserer seg på en analyse som Menton Business Economics leverte i fjor. Den sa at norsk petroleumsvirksomhet sysselsetter 250.000 personer.

Undersøkelsen fra forskningsinstitusjonene gir en detaljert oversikt over hvilke olje- og gassrelaterte selskaper som finnes i hvert fylke. De fire forskningsinstitusjonene finner til sammen 177.000 ansatte i de knappe 3.000 bedriftene. Disse leverer hovedsakelig varer og tjenester til oljeindustrien.

Les også: Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Anslag

Men rapporten tar også høyde for at en del av disse bedriftene også har leveranser utenfor oljesektoren. Derfor opererer rapporten med en direkte sysselsetting på 150.000 ansatte.

Med utgangspunktet fra Menton Business Economics, står man da igjen med 100.000 som er indirekte sysselsatt i oljenæringen. Disse leverer tjenester som transport, eiendom, IT, overnatting, revisjon og for eksempel hotell, men er ikke identifisert i rapporten.

Les også:

Frykter for fremtiden til norske verft

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Slik fungerer norsk gasseksport

Så mye tjener norske oljearbeidere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.