OLJE OG GASS

Mens Statoil og leverandørene kutter, fortsetter andre oljeselskaper oppbemanningen

Dette tenker de om fremtiden.

Blant oljeselskapene som fortsatt ansetter, finner vi Lundin, her representert ved Edvard Grieg-utbyggingen.
Blant oljeselskapene som fortsatt ansetter, finner vi Lundin, her representert ved Edvard Grieg-utbyggingen. Bilde: Lundin
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
16. okt. 2014 - 10:48

Teknisk Ukeblad har i lenger tid skrevet om oljeservicebransjen som har kuttet mange tusen stillinger – både fast ansatte og innleide konsulenter.

Forrige uke bekreftet Statoil at de kutter ytterligere 500 stillinger, noe som gjør at selskapet totalt er oppe i om lag 1600 som må kuttes.

Les også: Tusenvis har mistet jobben i oljen. Tord Lien: – Ingen grunn til å bli veldig stressa

Trenger flere

Men det er ikke alle operatørselskaper som sliter på samme måten som resten av industrien. Blant annet trenger både Wintershall og Lundin å få flere ansatte.

– I 2014 har vi mannet opp med omkring 70 personer. De fleste har blitt ansatt i driftsorganisasjonen vår, sier sjef for eksterne relasjoner i Lundin, Frøydis Eldevik til Teknisk Ukeblad.

De forventer å ansette ytterligere noen neste år, selv om det ikke blir like mange.

– Vi planlegger i overkant av 30 for 2015, betinget av godkjent budsjett, sier hun videre.

Wintershall planlegger på sin side å vokse fra rundt 440 til over 500 i løpet av neste år.

– Dette inkluderer ikke konsulenter. Vi flytter også inn i nye kontorer i Stavanger i 2016 der det skal være plass til 550 i fremtiden. Dette skal inkludere fast ansatte, kontraktører samt ekstra plass til fremtidig vekst i vår organisasjon. Og hvis det blir behov kan vi sørge for mer tilgjengelig plass på et senere tidspunkt, sier pressetalskvinne i Wintershall Norge, Verena Sattel.

Les også: På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

– Ingen planer om reduksjon

Heller ikke BG Group, som står bak Knarr-utbyggingen, har merket noe spesielt til nedbemanningstrenden i industrien, og sier til Teknisk Ukeblad at de ikke planlegger kutt.

– Vi er kun 50 på vår avdeling i Norge og det er ingen planer om å redusere dette antallet, sier pressekontakt Matt Taylor i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

– Det som kommer til å skje i 2015 er at vi kommer til å redusere antall kontraktører, da vi går over fra å være i en prosjektfase til en produksjonsfase. Dette er selvfølgelig en vanlig del av forretningssyklusen. Så dette er ikke en del av en industritrend som sådan, sier Taylor videre.

Les også: Tidslinje: Slik ble solnedgang snudd til optimisme på Sverdrup

Mulig utbygging

Tyske VNG, som står bak årets største funn gjennom Pil og Bue, forteller til Teknisk Ukeblad at de skal bemanne opp organisasjonen.

– Vi fortsetter å bygge opp organisasjonen i henhold til de planer og oppgaver som ligger foran oss. Vår strategi om organisk vekst i våre prioriterte kjerneområder i Nordsjøen og Norskehavet og eventuelt andre muligheter vi måtte se og få i nye områder, står fast, sier pressetalskvinne Hege Hayden til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hun forklarer at VNG etter funnene i Pil og Bue kommer ser for seg å øke bemanningen i 2015. Men det er fortsatt usikkert hvor mange det er snakk om.

– Vi kan ikke si så mye om dette nå, da bemanningsbudsjettet behandles gjennom ordinær budsjettbehandling i konsernet, sier hun.

Les også: Ny Goliat-pris: 46,7 milliarder

VNG har planer om å øke bemanningen i 2015 etter funnene i Pil og Bue. Her er administrerende direktør i VNG Atle Sonesen Foto: Helge Hansen
VNG har planer om å øke bemanningen i 2015 etter funnene i Pil og Bue. Her er administrerende direktør i VNG Atle Sonesen Foto: Helge Hansen

– Må adressere kostnadsnivået

I Conocophillips er det derimot ikke sikkert at det går mot oppbemanninger – men heller reduksjon.

Selskapet kjenner på de samme nervøse rykningene som resten av bransjene har lagt merke til den siste tiden. Men hvordan fremtiden ser ut, er vanskelig å si foreløpig.

Teknisk Ukeblad tok en prat med talsmann Stig S. Kvendseth, som forklarer situasjonen.

– Vi gjenspeiler situasjonen på norsk sokkel med økte kostnader samtidig som produksjonen fra modne felt reduseres. Vi er i innspurtsfasen på tre store prosjekt i Ekofisk-området – Ekofisk Sør, Ekofisk 2/4 L, som er bolig og feltsenter, samt Eldfisk II – og vi går nå inn i borefasen hvor om lag 70 produksjon- og vanninnsprøytingsbrønner skal bores i årene framover. Dette skal legge grunnlaget for 40 nye år.

Han sier at de er nødt til å komme opp med løsninger på det vanskelige kostnadsnivået.

– For å sikre en bærekraftig drift fram mot 2050 er vi nødt til å adressere kostnadsnivået. Dette gjør vi ved å invitere alle ansatte til å komme med ideer og initiativ. Samtidig har vi nedsatt interne arbeidsgrupper som i et kostnadsperspektiv ser på sentrale områder som design og konstruksjon av nye plattformer, hvordan vi gjennomfører boreprogrammene, driften på land og offshore – og støttefunksjonen i selskapet, fortsetter han.

Les også: Når Bilfinger må redusere med 600 ansatte blir kvinner, lærlinger og eldre beskyttet

Bruker lærlinger

Han forklarer at disse initiativene har som målsetting å forenkle, og i noen tilfeller «fjerne, aktiviteter vi i dag gjennomfører».

– I de tilfellene dette vil føre til overtallighet vil vi bruke naturlig avgang, pensjonering og reduksjon i bruk av innleide som mekanismer for å justere organisasjonen, men kan heller ikke utelukke tiltak ut over dette, sier han.

Kvendseth sier at selskapet er opptatt av lærlinger og bruken av dem.

– I 2014 har vi ansatte 96 personer på land og på Ekofisk. I tillegg har vi tatt inn 19 lærlinger og vi planlegger å ta inn samme antall lærlinger i 2015. Vi vil ha aktivitet i mange tiår framover, og deler av vår arbeidstokk begynner å bli godt voksen, så vi er avhengig av å fylle på med unge nyutdannede, og vi rekrutterer også til vårt «Graduate-program».

Les også: Herfra overvåker Karsten Moholt 11.000 maskiner verden over

Ambisjon om å vokse

Danske Maersk Oil, som blant annet er med på den digre Johan Sverdrup-utbyggingen, sier til Teknisk Ukeblad at heller ikke de har noen planer om å kutte i sin norske avdeling.

– Vi mener det fortsatt er stort potensiale i Norge, noe bekreftes av store funn som er gjort på sokkelen selv etter 40 år som oljeproduserende nasjon, sier Norges-sjef i Maersk Oil, Morten Jeppesen, i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

Heller enn å kutte i ansatte, har selskapet planer og ambisjoner om å vokse.

– Vi vil vokse både organisk og gjennom oppkjøp for å bygge opp produksjonen. Med 40 års erfaring fra Nordsjøen har Maersk en betydelig ekspertise og erfaring å ta med seg på norsk sokkel, sier hgan videre.

Les også:

Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.