ENERGI

Meitemark spiser miljøproblem

Oljeselskapene arbeider hardt for å forbedre sitt miljørykte. Statoil prøver nye metoder for å kvitte seg med oljeholdig boreavfall. Hittil har dette vært sett på som et miljøproblem, men kan etter hvert bli en ressurs.

Selskapet opplyser at de kan gjenbruke 67 prosent av oljebasert og 50 prosent av vannbasert borevæske.

- Vi må regne med stadig strengere utslippsrestriksjoner. Gjennom prosjektet Total Fluid Management,TFM, utvikles miljøstrategier og teknikker for å redusere problemene med ulike avfallsstoffer fra boring og brønnoperasjoner, " sier prosjektleder John Eirik Paulsen.

Prosjektet arbeider med å få til resirkulering av materialene slik at ingenting må deponeres som spesialavfall. Avfallsmengdene er allerede redusert.

For oljebasert avfall, pågår forsøk med meitemarkkompostering av oljeholdig borekaks ved forskningsinstitusjonen Jordforsk. Meitemark mates med kaks og væske blandet med husdyrgjødsel, og marken omdanner avfallet til god vekstkompost.

Sammen med entreprenøreselskapet Veidekke prøver Statoil ut om oljeholdig borekakas kan brukes i asfalt, ifølge en pressemelding.

- Dette er interessant for oss. Testen indikerer ingen avgassing eller andre miljøproblemer, asfalten er slitesterk og vi får ikke noe restavfall, sier Paulsen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.