IT

Måling viser flertall for datalagring

Mindre enn én av fire sier nei til datalagring, ifølge en Synovate-måling.
Mindre enn én av fire sier nei til datalagring, ifølge en Synovate-måling. Bilde: Illustrasjon, Simen Håkonsen
22. des. 2010 - 14:09

EU pålegger Norge å lagre opplysninger om bruk av mobiltelefon, e-post og internett. Ap trenger Høyres støtte for å få saken vedtatt. Alle øvrige partier går imot.

På spørsmål om de godtar automatisk lagring av slike data for at politiet og sikkerhetstjenesten skal få tilgang ved mistanke om alvorlige forbrytelser, svarer 57 prosent ja, mens 24 sier nei. Vet ikke-gruppen er på 19 prosent.

Høyre-velgere positive

Justisminister Knut Storberget (Ap) er fornøyd med tallene.

– Det er gledelig at folk er opptatt av å bekjempe alvorlig kriminalitet og samtidig ivareta personvernet. Det er viktig å få fram at det ikke er innholdet som skal lagres, sier Storberget.

Blant partiene er det størst støtte i Høyre og Fremskrittspartiet med 63 prosent, lavest i Rødt (15 prosent) og SV (35 prosent). Flere partier har forholdsvis stor andel tilhengere, tatt i betraktning deres sterke nei-standpunkt i den offentlige debatten.

For nei-partiet Venstre viser målingen for eksempel at tilhengere utgjør 40 prosent, mens motstanderne er 43 prosent. Vet ikke-gruppen er på 17 prosent. Ap, som er det sterkeste ja-partiet, har 58 prosent tilhengere og 17 prosent motstandere.

Yngre mer skeptiske

Kvinner er mer tilhengere enn menn, med henholdsvis 60 prosent og 53 prosent. Ja-svarene øker med alder, både for menn og kvinner. Det samme gjelder utdanning. Blant dem med universitetsgrad er det 57 prosent for og 27 prosent mot.

– Det er avgjørende å sikre bevis til bruk i politiets arbeid med alvorlige straffesaker som drap, grove ran, voldtekt, seksuelle overgrep mot barn og grove narkotikasaker, sier Storberget.

Les mer: Høyre: Krever bedre svar om DLD

– En trist dag for personvernet

Ja til DLD

Si hei til «iPhone-direktivet»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.