OLJE OG GASS

– Må holdes unna nordområdene

Svakt oljevern: Truls Gulowsen i Greenpeace hevder oljevernteknologien er for dårlig til at man kan bore etter olje i nord.
Svakt oljevern: Truls Gulowsen i Greenpeace hevder oljevernteknologien er for dårlig til at man kan bore etter olje i nord. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Ole K. Helgesen
3. nov. 2010 - 14:46

Miljøvernerne blir opprørte av bransjens påstander om at sikkerheten og beredskapen er god nok til boring i sårbare områder i nord.

– Hva er det bransjen har? Deepwater Horizon viste at ulykker kan skje og at bransjen fortsatt ikke har noe bedre utstyr for samle opp oljesøl. Vi har sett at de ikke har løsninger for å stanse utblåsninger. Vi vet at utstyret ikke fungerer i høye bølger, kulde og mørke, sier Gulowsen.

Les også:

Lofoten annerledes

Han understreker at Lofoten har noe annerledes utfordringer enn resten av Arktis.

– Is er kanskje ikke den største utfordringen i Lofoten, men der skaper sterke tidevannsstrømmer problemer som utstyret ikke takler. Alle parametre blir vanskeligere i nordområdene.

Les også: Lover ikke oljekuppel til norsk sokkel

Olje i is

I motsetning til miljøpolitikerne er Gulowsen like bekymret for oljeboring i Barentshavet som i Lofoten.

–Planene om oljeboring langt nord og øst i Barentshavet er skremmende. Oljeutslipp i områder med is kan få katastrofale konsekvenser fordi det ikke finnes teknologi til å få opp olje i is. Og på grunn av at den er nedkjølt vil den ikke brytes ned, og når isen smelter på våren, vil oljen frigjøres midt i gyteperioden.

Les også:

– Fisken i Lofoten utenfor fare

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.