OLJE OG GASS

Lund: – En ekstrem påkjenning for våre ansatte

Statoil-sjef Helge Lund sier situasjonen ved gassanlegget i Algerie fortsatt er uavklart og at den er en ekstrem påkjenning for selskapets ansatte.

Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, holder pressekonferanse i forbindelse med gisselaksjonen mot Statoil og BP sitt gassanlegg i Algerie torsdag.
Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, holder pressekonferanse i forbindelse med gisselaksjonen mot Statoil og BP sitt gassanlegg i Algerie torsdag. Bilde: NTB scanpix
17. jan. 2013 - 08:40

– Jeg kommer nettopp fra et møte med vår beredskapsorganisasjon, og kan si at det ikke har kommet informasjon som gir noen vesentlig endringer fra det vi kunne si i går. Situasjonen er fortsatt uavklart og svært alvorlig, sier Lund på en pressekonferanse torsdag morgen.

Fortsatt uavklart for tolv

Han bekrefter at det er 17 Statoil-ansatte som er direkte berørt og at fem av disse er i sikkerhet. Situasjonen er uavklart for tolv personer. Blant disse er det ni nordmenn og tre lokalt ansatte. Lund har ikke noe bekreftet tall på hvor mange gisler totalt som holdes i Algerie.

– All vår kraft er rettet mot å få våre ansatte trygt hjem, men når det gjelder løsningen på denne situasjonen, altså frigivelse av gislene, er jeg forhindret fra å si noe om dette, sier Lund og viser til gislenes sikkerhet.

Av samme grunn vil han ikke gi opplysninger som kan bidra til å identifisere gislene, men sier de er betrodde ansatte og at mange av dem har lang fartstid i regionen.

Reiser til Bergen

I tillegg understreker Lund at Statoil gjør alt de kan for å følge opp og ivareta pårørende, kolleger og alle som er berørt av gisselaksjonen i Algerie.

– Det gjelder både ved pårørendesenteret i Bergen og andre steder i landet, sier Lund.

Han skal selv reise til Bergen for å møte pårørende torsdag. På pressekonferansen fikk Lund spørsmål om hva han vil si til Statoil-ansatte andre steder i utlandet.

– Vi gjør grundige sikkerhetsvurderinger. Nå har vi totalt sett ett fokus, og det er å bidra til at denne situasjonen blir løst på en måte som gjør at vi får våre medarbeidere tilbake til hjemmene sine, sier Lund.

Økt beredskap

Lund sier Statoil har økt beredskapsnivået på enkelte andre installasjoner.

– Også andre deler av selskapet, som arbeider nært med In Aménas, følges spesielt opp med informasjon og støtte, sier Lund.

In Aménas består av et prosessanlegg og et boligområdet. Det er 3,7 kilometer mellom disse. I tillegg er det en landsby og en militærleir på området, og det er der de fem har klart å søke tilflukt. Produksjonen ved anlegget er stengt etter gisselaksjonen.

Les også:

Angrepet kan være hevn for Mali-aksjon

Al-Qaida-avhopper skal stå bak bortføring

– Mye peker mot Mali  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.